Заместник-кмет на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

...
Заместник-кмет на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби
Коментари Харесай

Зам.-кмет на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Заместник-кмет на Хасково живее в общинско жилище за обществено слаби хора, без да е обществено слаб. Десетки нарушавания в използването на общински жилища бяха открити в града. Едно от жилищата даже е продадено, без в общината да знаят за това.

Вече половин година прокуратурата проверява контракти за наеми, за които се счита, че са подправени. А преди дни от Върховната административна прокуратура споделиха, че са разкрили голям брой нарушавания при използването на общински жилища на разнообразни места в страната. Оказва се, че по места си одобряват наредби, които работят на процедура макар закона, който не разрешава такова прилагане от хора, които не са небогати, заболели или останали без домовете си след бедствия да вземем за пример.

Голяма част от общинските жилища в Хасково се намират в блокчета, издигнати доскоро повече от 10 години, по всички условия на модерното строителство. Голяма част от жилищата са планувани за обществено слаби, които чакат да бъдат настанени. В същото време, става известно, в част от тези жилища се настаняват общински чиновници.

Когато стартира работа в Община Хасково предходната есен, Милена Янузова е на цивилен контракт като експерт по енергийна успеваемост. Тогава й дават общинско жилище, защото не е от града.

„ Първият ми контракт за наем беше подписан на 21 ноември, когато пристигнах в Община Хасково да работя на цивилен договор”, удостоверява Янузова.

Месец по-късно тя към този момент е заместник-кмет и остава да живее в същия апартамент.

„ Госпожа Янузова е настанена в такова жилище като чиновник на Община Хасково, а не като зам.-кмет. Това е чиновник, който е притеглен от друго обитаемо място и не разполага с жилище в Хасково. Това, че в следствие беше назначена и като зам.-кмет е препъни камъка и мотив да създадем това изявление. Тогава е било належащо да бъде взето решение на общински съвет да остане в това жилище”, изясни Янко Петев, шеф „ Общинска собственост”, Община Хасково.

„ Аз даже не съм имала визия, че съм настанена в жилище за обществено слаби, да не приказваме, че на етажа, на който пребивавам, фамилиите, които са ми съседи, нямат тип на обществено слаби”, съобщи Янузова.

Оказва се, че това не е единственият подобен случай. Причината била, че в жилищата, планувани за чиновници, имало настанени обществено слаби.

„ За да не причиним това пренасяне на хората, по тази причина и е подхванато действието да се настаняват в тези жилища”, изясни Петев.

До месец заместител - кметът би трябвало да напусне жилището и да си търси различен.

„ Това, което следва и което аз смятам да подхваща като стъпка, в съгласие с кмета на Община Хасково, е в едномесечен период да напусна жилището и да си диря метод по какъв начин да се устроя в този град по метод подобен, че да не ощетявам интереса на хората, които обитават тази община и по-конкретно фамилии, които са обществено слаби”ы съобщи Янузова.

Междувременно са установени близо 10 случая, в които има подозрение за нередности с общинските жилища в Хасково. Един от случаите е за апартамент, който е продаден без в общината да знаят. За него се схванало, когато пратили писмо на наемателя, че закъснява с заплащанията.

„ И при приемането му наемателят е пристигнал в касовия салон да показа документ, с който той е станал притежател на това жилище и беше изумен за какво дължи наем за това жилище”, съобщи Петев.

Предполага се, че нарушаванията са ставали благодарение на някогашна общинска служителка, която прокуратурата проверява към този момент половин година, само че към момента няма повдигнати обвинявания.

Всички документи за нередности, които са установени в дирекция „ Общинска собственост”, към този момент са предадени на проверяващите органи и се чакат резултатите от инспекциите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР