Зам.-председателят на Национален младежки форум и млад политолог Атанас Радев,

...
Зам.-председателят на Национален младежки форум и млад политолог Атанас Радев,
Коментари Харесай

От младите за младите: Защо е важно да направим информиран избор и да гласуваме на 2 октомври?

Зам.-председателят на Национален юношески конгрес и млад политолог Атанас Радев, който е част от уредниците, описа пред Фрог повече за акцията.

 

„ Целта й е да помогнем на нашите връстници да създадат своя осведомен избор. От друга страна, младежи провеждат тази акция за младежи. Подготвяме политически компас, който следва да излезе тази неделя. Той демонстрира къде се нареждат политическите партии, включва анотации на партиите, както и първите диспути сред представителите на политическите сили, спазвайки социологическите сондажи “, изясни той.

 

Дебатите са разграничени на браншове поради това с какво се занимават обособените организации: „ Днес ще бъде първият – на тематика „ Външна политика “. За него основно дава отговор САИМО. Национален юношески конгрес ще има спор на 14 септември, отдаден на младежката политика. На 21 септември ще бъде дебатът за вътрешната политика на страната. На 29 септември ще бъде заключителният спор, в който ще обсъдим всички тематики. Ще се организира в аулата на „ Софийския университет “. След всеки един спор ще имаме панели с разбори. Така младежите ще имат опцията да дадат своето мнение и рекомендации. Това са диспути, в които демонстрираме, че младежите имат отношение към политиката “.

 

По думите на Радев политическите партии откликват на поканите за присъединяване: „ Към момента за днешния спор имаме представители от съвсем всички партии. Политическите партии са виновни към младежите. По-скоро въпросът е не дали вземат участие, а дали слушат това, което младежите им приказват и дали се пробват да го осъществят. Много дребна част изслушват проблемите на младежите и поемат съответни задължения “, твърди той.

 

„ Опитваме се младежите да участвта и да задават своите въпроси към политически виновните лица. Впоследствие младежите могат да вземат присъединяване в изборите и като наблюдаващи. Има такава опция по линия на Националния юношески конгрес. Предстои да забележим по какъв начин ще реагират младите на тази концепция и дали сме съумели да стигнем до тях “, описа още зам.-председателят на НМФ.

 

По думите на Радев има известна доза на отбиване от политическия развой. Въпреки това той посочи значимостта на ролята на политиците. „ В момента следим, изключително в Демократична България и Българска социалистическа партия, да се вадят на челни позиции младежи в листите. Бяга се от това амортизиране на избрани остарели лица, които към този момент не съумяват да засилват своите гласоподаватели. Все отново възрастните не трябва да бъдат тотално изключвани. Техният опит е значим. Не бива да се основава генерационен спор сред млади и остарели. Имаме задоволително спорове, дано не вършим още един “, изясни той

 

Спорeд него все още най-труден е дебатът за „ Газпром “.

 

На всички младежи, които към момента се двоумят дали да гласоподават на 2 октомври, той сподели: „ Човек доста съществено би трябвало да си отговори на въпроса какво желае да се случи в нашата страна след 5 или 10 години, по какъв начин желаеме да живеем. Защото политиката не е занятие единствено за през днешния ден или на следващия ден, а в случай че политикът не си прави работата добре и взима неверни решения, страда цялото общество. Всеки би трябвало да има отношение и да направи своя избори. Няма по какъв начин да си чакаме, че седейки у дома и хулейки политиците, нещата ще се трансформират “.

 

Повече за събитията ще откриете.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР