Зам.кметът Христина Шопова си призна, че фирмата „Алфа приоритис”, регистрирана

...
Зам.кметът Христина Шопова си призна, че фирмата „Алфа приоритис”, регистрирана
Коментари Харесай

Зам.-кмет от ГЕРБ в Благоевград придоби имот в София след обществени поръчки


Зам.кметът Христина Шопова си призна, че компанията „ Алфа приоритис”, записана на името на майка и в действителност е нейна. Тя самата си призна,че си е купила апартамент за близо 300 000 лева в София.

Има ли спор на ползи сега- зам. кмет с компания? Друг е въпросът от кое място са парите като компанията е записана на 31 януари 2019 година и незабавно след 20 дни вади превода на първа вноска от 50 000 лева за жилището. На всичко от горната страна Шопова излъга, че компанията няма активност.

Сега с цел да се измъкне взима заем от 170 000 лева Самата тя тази година е заявила едвам 47 246 лева от трудови хонорари. Интересно е по какъв начин се устоя зам. кметицата и от кое място намира пари за пътувания всеки ден от София до Благоевград?

Във връзка с това разобличаване материал изготви „ Благоевград нюз “:

Заместник-кмета на Благоевград Христина Шопова е придобила в края на юли т.г. нов апартамент, с повърхност 107.770 кв.м. и гараж – 22.090 кв.м. в столичния квартал „ Манастирски ливади “. Проверка на „ За истината “ и уеб страницата „ Благоевград нюз “ демонстрира, че парцелът е платен през сдружението „ Алфа приоритис “, на което Шопова е едноличен притежател.

Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, по какъв начин квадратният метър в този регион на сторлицата е излязъл на Шопова към 1000 евро на кв.м. Сравнение с цените на които няколко разнообразни организации за търговия с недвижими парцели оферират жилища в „ Манастирски ливади “ демонстрира, че там цените стартират от 1300 евро на кв.м. Нещо повече, единствено два дни след въпросната договорка, дружеството-продавач „ Фиксет “ ООД, е продало различен апартамент в същата постройка на различен клиент томчно на тази цена.

Друга инспекция демонстрира, че 260 125,39 лева в действителност е данъчната оценка на добитото жилище.

Няколко въпроса

„ За истината “ и „ Благоевград нюз “, изпратиха на Христина Шопова няколко въпроса, касаещи договорката. От техните отговори трябваше да станат ясни три неща:

1. Как е реализирана по-ниската цена на новото й жилище в влиятелен регион на столицата?

2. Какъв е произходът на средствата, с които е добито новото жилище?

3. Изпълняват ли притежателите на „ Фиксет “ през други свои сдружения публични поръчки за саниране на жилищни здания и други действия в Благоевград?

Новодомецът черпи

За наша изненада обаче 3 часа откакто въпросите бяха изпратени на служебния имейл на благоевградския зам.-кмет, локално електронно издание разгласява публикация със заглавие „ Новодомец! Зам. кметът на Благоевград Христина Шопова чеpпи! Сключи 30-годишна cделка c… банка и cи купи апартамент в София “.

Още два часа след въпросната обява, „ За истината “ и „ Благоевград нюз “ също получиха отговори на заложените въпроси. Ето какво научаваме от тях:

“ Във връзка с отправено питане от Ваша страна, бих желала да уточня, написа в отговора си Христина Шопова.

Всички средства са фирмени от заеми, със период за погашение 30 година Към днешна дата компанията има осъществена активност. Познавам притежателите на компанията „ Фиксет “ ООД от датата на предварителния ми контракт с тях, т.е. 14.02.2019 година По отношение на въпроса, дали зная, че компания „ Фиксет “ ООД, посредством други свои компании се явяват реализатори на публични поръчки в Благоевград, декларирам, че не зная и няма от кое място да имам тази информация, това са Ваши изказвания. Цената, платена за въпросния парцел, е препоръчана от продавача и е 1067 евро за кв.м. „. (Текстът на отговора е оповестен без редакторска намеса)

Изгодна договорка

Шопова се е сдобила с новия апартамент на 20 август т.г. против 260 125 лева Част от парите, в размер на 170 хиляди лева са обезпечени посредством ипотечен заем, а произхода на останалите 90 хиляди лева трябваше да бъде обяснен в отговорите на един от отправените й въпроси.

В него зам.-кметът на Благоевград твърди, че “ Всички средства са фирмени от заеми.. “, което би следвало да значи, че точно това е произходът им. Справката в Имотния указател обаче демонстрира единствено, че размера на ипотечния заем е 170 хиляди лева, а не 260 хиляди лева, каквато е цената на жилището. Това би трябвало да значи, че за цялостното й покриване й остава разновидността „ Алфа приоритис “ да е поела друго фирмено обвързване, което не е отразено при вписването на договорката.

През април, тази година локален вестник в Благоевград изиска от Шопова информация за едноличното сдружение, което има. Тогава тя отговори следното:

„ Регистрирала съм компания, на която съм едноличен притежател и тя няма никаква активност.

Законът не ми не разрешава да съм притежател на компания, той не ми разрешава да ръководя или да съм в директорски орган на сдружение, само че не и да владея! Учредяването на компания излиза във всички регистри, то не е загадка и това събитие аз като притежател съм длъжна да заявявам и ще го направя в периода, указан от закона, и по никакъв метод не го нарушавам, по тази причина мнения в тази връзка намирам за безусловно тенденциозни” (В този случай също е непокътнат истинският правопис на отговорите).

Само 4 месеца по-късно обаче, в отговорите на въпроси, изпратени от „ За истината “ Шопова към този момент твърди, че сдружението й има активност и с изключение на ипотечен, банка е решила да и отпусне и различен тип заем, с цел да финансира покупката на фирмено жилище.

Проверка на изискванията за кредитиране на компании, в няколко банки демонстрират, че размерът на финансиране се дефинира от платежоспособността на кредитополучателя, достатъчността на обезпечениетo или се дефинира като % от чистите доходи от продажби за последна отчетна година. Но както към този момент уточнихме, сдружението на Христина Шопова е записано едвам при започване на тази година и каквато и активност да е развивало през първата й половина, финансова история, нужна за отпущането на заем липсва. А това поражда въпроса коя е банката отпуснала на новосъздадено сдружение заем в размер на 90 хи. лева, при към този момент съществуваща ипотека?

В декларацията, подадена съгласно условията на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, Шопова е отразила едвам 47 246 лева от трудови правни отношения. Липсват спестявания или парцели, които биха могли да обезпечат възможен заем от 90 хиляди лева

Кой е продавачът?

Спред отразеното в Търговския указател сдружението „ Фиксет “ ООД е благосъстоятелност на Митко и Илко Анджерови и се занимава със градеж, обзавеждане на недвижими парцели за продажба и ръководство на недвижима благосъстоятелност.

Двамата обаче са притежатели и на още няколко сдружения, измежду които и „ Мират Груп “, която взе участие в няколко сдружения по Закона за отговорностите и договорите. Именно тези обединявания се оказват постоянни реализатори на публични поръчки в Благоевград.

ДЗЗД „ Ален мак – Благоевград “, в което „ Мират Груп “ взе участие е било реализатор на поръчка за „ Инженеринг – планиране и осъществяване на СМР по отношение на реализацията на Националната стратегия за енергийна успеваемост “. Тя е на стойност над 1.1 млн. лева

ДЗЗД „ Струмско- Благоевград “, в което Илко и Митко Анжерови също вземат участие, е получило още близо 682 хиляди лева за саниране по националната стратегия.

Обединение „ МИГ “ ДЗЗД, в което Анжерови също вземат участие е получило над 1.6 млн. лева за „ Изграждане на канализация и тръбопровод по бул. „ Пейо Яворов” – гр. Благоевград, според условията на Договорните условия на ФИДИК (FIDIC) за създаване на строителни и инженерни обекти, проектирани от Възложителя (Червена книга) “.

„ Обединение Благоевград 2013 “, отново с присъединяване на „ Мират груп “ на Анжерови, извършва и „ Извършване на строително-монтажни работи по създаване на пристройка, както и ремонт и възобновяване на съществуващи пространства за разполагане на здравна инсталация в СБАЛО „ Свети Мина” – Благоевград “ за повече от 1.5 млн. лева без Данък добавена стойност, както и „ Възлагане на спомагателни строително-монтажни работи за осъществяване на план „ Ремонт и съоръжение на СБАЛО „ Св. Мина “ против сума от над 415 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Така простите калкулации демонстрират, че Илко и Митко Анжерови са проработили от публични поръчки в Благоевград над 5 млн. лева без Данък добавена стойност за интервал от 5 години.

Всичко е инцидентно

Ние не твърдим, че някой е нарушил закона, може би е случайност и в действителност нищо не свързва Христина Шопова със строителя. Очевидно напълно инцидентно от опосредстваните им връзки всеки се оказва печеливш – тя е купила преференциален апартамент, а строителната компания –няколко публични поръчки. /източник благоевград нюз/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР