Зам.-главният прокурор Иван Гешев:Това, което виждате, онагледява защо точката “организирана

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев:Това, което виждате, онагледява защо точката “организирана
Коментари Харесай

Банда изнесла от „Арсенал“ поръчкови заглушители

Зам.-главният прокурор Иван Гешев:


Това, което виждате, онагледява за какво точката “организирана престъпност ” се смята за закрита в евродоклада. Съществени проблеми за проведената престъпност в България няма или, в случай че има, те не са по-съществени, в сравнение с в другите европейски страни.
 02_01-3  02_01-2  02_02  02_03  02-10  02_rezerva
Бандити изнесли от оръжейните фабрики “Арсенал ” заглушители за автоматизирани оръжия, създавани единствено за българските спецчасти – за отряда на баретите в Министерство на вътрешните работи и за военните командоси, участващи в антитерористични интервенции. Това стана ясно, откакто от Специализираната прокуратура и ГДБОП оповестиха, че са заловили рекордни количества противозаконни оръжия и патрони. Част от хванатите пушкала бяха показани като на галерия в една от залите в централата на антимафиотите.

В София бил оголен скришен склад на незаконен оръжеен търговец, който към този момент има непотвърдена присъда по аферата с 50 израелски автомата “Узи ” от 2016 година (виж стр. 3). В Казанлък пък била изловена следващата проведена незаконна група, която продава крадени пушкала от оръжейницата. Задържани са 7 души. Един от тях имал връзка и с друга група от 5 души, която се занимавала с отпечатване на подправени паспорти и визи. Антимафиотите изчакали задоволително и подготвили удара си по този начин, че да изловят в един и същи час и оръжейниците, и майсторите на ментета. Някои от оръжията били взети посредством следени доставки, т.е. – купувани от сътрудници на ГДБОП под прикритие.
 Един от арестуваните при акцията против незаконните търговци на оръжие. Един от арестуваните при акцията против незаконните търговци на оръжие.
“Нали си представяте такава композиция – да се снабдите с нелегално оръжие и с подправени документи, до какви последствия е можела да докара ”, сподели заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той не уточни дали се знае в кои страни са продавани оръжията, само че сподели единствено, че днешните акции могат да бъдат наречени антитерористични, тъй като са предотвратили тероризъм в Европа.

Две години бил наблюдаван притежателят на под земята гараж в столичния квартал “Редута ”, трансфорат в склад за бойно оръжие. Оттам служителите на реда изнесли 65 калашника, 37 картечни револвера “Скорпио ”, 43 елементарни пищова, 2 сандъка със запалки за гранати, 43 спусъка с дръжки за Ръчен противотанков гранатомет (РПГ), 2 пушки и 4 дула за разнообразни пушкала. Намерели и 8 кг черен барут, който при възпламеняване можел да отнесе цяла жилищна кооперация

Бандата за обири от “Арсенал ” била засечена през 2017 година, а през септември било формирано дело. При обиските там били открити още 17 автомата “Калашников ”, 15 пистлета и елементи, от които да се сглобят още огнестрелни оръжия.

Премиерът Бойко Борисов: Толкова оръжия и специфичните бригади нямат


“Дойдох особено да видя заглушителите, тъй като такива се създават единствено по поръчка на нашите специфични сили в Министерство на вътрешните работи и армията. Когато се изнасят и стане нещо, проверява се и излиза, че е стрелял боен командос или барета ”. Това сподели министър председателят Бойко Борисов. Той пристигна дружно с основния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов в залата със хванатите оръжия в ГДБОП, откакто завърши утринното им постоянно заседание срещу контрабандата. След това в Минситерския съвет Борисов описа и на министрите за акцията.

“Толкова доста оръжия хванахме, колкото специфичните бригади нямат. За една рота автомати, револвери, гранатомети… Бяха изброили 40 000 патрона, само че стопираха и почнаха още веднъж, повече са…. Една част сме си я платили като следена доставка ”, сподели още Борисов.

Намерен е цехът, в който са печатани ментетата


Двама иранци взели участие в групата за подправяне на документи


Намерени са документи на арабски и фарси

 02_05 “Забавихме малко разкриването на оръжейната група от Казанлък, с цел да може то да стане по едно и също време с тази група, която е взела участие в правене на подправени документи. Така разкрихме и техния завод ”, описа шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, само че без да уточни в кой град.

За ментетата са арестувани двама българи и трима чужденци, двама от които са иранци.Сред откритите подправени документи има и такива на арабски и фарси. Открити са израелски, маджарски, ирландски подправени документи за идентичност – паспорти и персонални карти, естонско позволение за престояване на чужденец, канадски визи и други, добави основен комисар Спиридонов.

Един участник и в двете групи е бил медиатор при продажбите и на оръжие, и на подправени документи. “Бил е комерсиалният им шеф, или шеф по пласмента ”, пошегува се зам.-главният прокурор Гешев. За оръжието от “Арсенал ” и за фалшификациите на документи се водят две обособени досъдебни производства, прецизираха от спецпрокуратурата.

На първа инстанция


3 година затвор за боса в сянка на аферата „ Узи “


Прехвърлил компаниите си на родственици

Задържаният от ГДБОП с голям боеприпас от калашници и картечни револвери Ивайло Попов към този момент има присъда от 3 години затвор. Тя е за придобиване, преправка, държане и противозаконна търговия с оръжия, измежду които и 50 картечни револвера “Узи ”.

Седемчленната тайфа бе хваната на 19 ноември 2016 година в София. Месеци по-късно спецсъдът наложи две ефикасни и три условни присъди на петима от членовете на групата. Те се признали за отговорни, поискали бързо произвеждане и по-леки присъди. Преди това различен участник получил 2 години условно. На една година и 10 месеца затвор бе осъдн посоченият за началник на бандата Йордан Й. Година и три месеца в килия пък лежи Данаил Г., а останалите трима получиха условни присъди. Единствено Ивайло Попов не се признал за отговорен и делото против него продължи. През март т. година той бе наказан на 3 година затвор. Делото продължава на втора инстанция и той бил на независимост.

Според прокуратурата оръжията били доставяни от оръжейния търговец Ивайло Попов. В работилница на Тодор Й. те били сглобявани или преработвани, а Веселин Й. осигурявал купувачи. Преди да ги продаде на групата, Попов е трябвало да ги деактивира, само че ги предал като бойни, след това номерата им били заличени и били готови за незаконна продажба. Според проверяващи точно Ивайло Попов бил водачът в сянка на бандата. В момента той нямал общо с оръжейни компании, защото ги трансферирал на негови родственици, сподели шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Мерки


Пращат инспекция в заводите


“Оръжието изрично е излязло по незаконен метод от завода. На Главна дирекция “Национална полиция ” ще бъде предоставена инспекция на целия комплекс “Арсенал ” в Казанлък ”. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.По думите му измежду арестуваните 7 души има някогашни чиновници на предприятието, само че точният механизъм на изнасянето все още не е открит.

Според осведомени в заводите има строги вътрешни правила, записва се и се води доклад за всеки създаден подробност, вършат се инспекции при излизане на служащите и все пак това, кражбите не престават. Много от откритите при последните акции оръжия били ново произвеждане, а не направени и изнесени в предишното при други режими за защита.

“Управителите би трябвало да вземат ограничения, отново да затегнат системите за сигурност. Ние имаме скрити козове в ръкава и ще ги извадим, при положение, че изнасянето не спре ”, сподели шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР