Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийската градска

...
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийската градска
Коментари Харесай

Сарафов подаде сигнал срещу Гешев в прокуратурата. Твърди, че е извършил три престъпления

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийската градска прокуратурата (СГП) против основния прокурор Иван Гешев за три закононарушения. Това заяви самият Сарафов пред Българска телеграфна агенция, а от СГП потвърдиха пред медии.

В сигнала се съдържат изказвания за вероятно осъществени от Гешев закононарушение против правораздаването, длъжностно закононарушение и противозаконен запис на член на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Това се случва ден, откакто Гешев и упрекна заместника си в изменничество. Повод за думите му стана изялвние на Сарафов, че Гешев се е намесил в следствието на гърмежа до колата му, както и че прокуратурата е " нагазила надълбоко в политическия терен ". Последва ново изказване на Сарафов, че основният прокурор е разпореждал значими каузи, с цел да бъдат изнудвани политици.

Първото закононарушение, за което се приказва в сигнала до прокуратурата, е за оказано от Гешев въздействие върху наблюдаващия прокурор по следствието . То е обвързвано с къщата в Барселона, която е обект на следствие за възможна скица за пране на пари, по която испанските управляващи подозират връзка с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви.

Самият Борисов за следващ път отхвърли да има общо с този случай с думите: " Вече какъв брой години го мъкнат. Или да го приключват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам ".

Второто закононарушение в сигнала на Сарафов е за заграбване на парцел в курорта Боровец . Става дума за почивна база на прокуратурата, известна като Регентската къща. Именно за нея зам.-главният прокурор сподели, че е „ присвоена “ от Гешев за лично прилагане, а чиновниците в нея работят като негова " прислуга ".

Третата част от сигнала е за запис на члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев . Сарафов споделя по какъв начин в понеделник сутринта - час преди изказването на Гешев, в което скъса оставката си пред медиите, е бил поканен в неговия кабинет. Покана е била отправена и към останалите му заместници, както и към висшите прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева , както и към градския прокурор Илияна Кирилова, заяви.

Сарафов твърди, че пред тях Гешев е декларирал, че персонално е записал собствен диалог със Стоев, извършен в дома му в неделя, 14 май. Членът на Висш съдебен съвет е един от шестимата кадровици от Прокурорската гилдия на съвета, които предходната седмица внесоха искане за отстраняването на основния прокурор.

" След това встъпление и след уточнението, че самичък е направил над 150 сходни записа на диалозите си с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, господин Гешев пусна записа от телефона си ", споделя още Сарафов в сигнала си, представен от " Сега ".

Зам.-главният прокурор твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово познание, само че е направил и закононарушение, употребявайки " особено техническо средство за мълчешком събиране на информация ". Така съгласно него е бил накърнен престижът на правосъдната власт. Това е и една от вероятните аргументи основният прокурор да бъде отхвърлен от поста си.

Междувременно Сарафов подаде във Висш съдебен съвет и сигнал за формиране на дисциплинарно произвеждане против Гешев, заяви Българска телеграфна агенция. Той се базира на конституционния текст, че " никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР