Залцбург. България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но

...
Залцбург. България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но
Коментари Харесай

Президентите Румен Радев и Александер Ван дер Белен обсъдиха насърчаването на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Австрия

Залцбург. България е най-силният последовател на разширението на Европейски Съюз, само че не може да допусне нарушение на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, съобщи българският държавен глава на среща с австрийския си сътрудник
Двустранните връзки сред България и Австрия са на чудесно равнище с натоварен политически разговор, в това число в границите на градивното съдействие по тематики от европейския и интернационален дневен ред. Тази позиция обявиха президентът Румен Радев и федералният президент на Австрия Александер Ван дер Белен, които организираха среща през днешния ден в Залцбург, оповестиха от прессекретариата на президента . Българският президент е на работно посещаване там по покана на австрийския си сътрудник.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и брачната половинка му Дорис Шмидбауер с публична гала в резиденцията „ Залцбург “ в историческия център на града. Двамата президенти организираха диалог на четири очи и работна среща.

Румен Радев посочи, че Австрия е водещ търговски сътрудник и вложител в страната. През 2020 година стокообменът сред двете страни възлиза на 1.358 милиарда евро, а австрийските вложения у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България предизвиква интереса на австрийските компании към нови вложения или разширение на тяхното наличие в предпочитани области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни планове, машиностроене, електроника, съобщи президентът. Румен Радев открои и смисъла на задълбочаването на директните контакти сред български и австрийски институции в региона на висшето обучение, науката, културата и нововъведенията.

Засилване способността на Европейския съюз за икономическото възобновяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в рецесии, както и преходът към цифрова и зелена стопанска система бяха измежду тематиките, разисквани по време на срещата. Според президента Румен Радев би трябвало да се усъвършенства устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на способените европейски институции да се улесни действието им в границите на Европейски Съюз и сред обособените страни, без да се постанова спомагателна административна тежест. „ Кризата с COVID-19 открои нуждата от диверсификация на веригите за доставки, изключително когато става въпрос за социална сигурност или стратегически браншове. В тази тенденция би трябвало да идентифицираме областите със стратегическо значение за Европейски Съюз и да ги развием предпочитано “, съобщи президентът.

Стъпките за постигането на климатично безпристрастен Европейски Съюз също бяха разисквани по време на срещата. Двамата президенти бяха единомислещи, че ограничението на излъчванията на парникови газове ще донесе изгоди за околната среда и здравето на европейските жители и ще способства за дълготрайната световна конкурентоспособност на европейската стопанска система посредством въвеждане на нововъведения и зелени технологии. „ Този преход обаче би трябвало да е обективен за всички държави-членки и да следва правилата на взаимност и шерване на тежестта. Трябва да се регистрират характерните национални условия и да се слагат реалистични и налични цели, които няма да провокират енергиен или стопански колапс в по-слабо развитите страни “, съобщи Румен Радев. Той уточни, че за реализиране на задачите на Европейски Съюз за 2030 година с небосвод до 2050 година би трябвало да се обезпечат и съответни принадлежности за активизиране на нужните вложения, а преходът в страни с Брутният вътрешен продукт по-нисък от междинния за Европейски Съюз би трябвало да бъде подсилен в допълнение.

Сред тематиките на диалога беше и политиката на Европейски Съюз за разширение към Западните Балкани. На срещата беше очебийно, че европейската интеграция на страните от района е в полза на стабилността и икономическото развиване на Европа. Президентът Радев означи, че България кардинално и поредно поддържа европейската вероятност на района, която обаче не трябва да се лимитира единствено до официални стадии в процеса на присъединение и не може да накърнява ползите на страните членки на Съюза, както и неговите полезности. Във връзка с постигането на прогрес в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава съобщи, че страната ни чака ясна политическа воля от югозападната ни съседка за използване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, подписан през 2017 година „ Въпреки че в Скопие настояват, че покриват критериите за присъединение, към момента ставаме очевидци на редовно нарушаване на правата на жителите на РСМ с български генезис и тяхната дискриминация, към момента съществува език на омразата към България в учебниците и в общественото пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят извънредно от политиките на РСМ, с която България неведнъж е изразявала подготвеност да води градивен и открит разговор. Това е методът да се сътвори климат на доверие и да се реализиран съответни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на договаряния за участие в Европейски Съюз “, съобщи Румен Радев. Той означи, че в границите на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз страната ни е подготвена да работи по постигането на прогрес по сензитивните тематики и на допустими и за двете страни решения.

Двамата президенти разискаха промяната в региона на убежището и нуждата от явен проект на Европейски Съюз с насоки при положение на бързо повишаване на миграционните потоци.

По-късно през днешния ден Румен Радев и Александер Ван дер Белен, съпроводени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер, ще посетят премиерата на операта „ Дон Жуан “ (Don Giovanni) в границите на Залцбургския музикален фестивал.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР