Залозите за тазгодишните нобелови лауреати вече започнаха, а сред потенциалните

...
Залозите за тазгодишните нобелови лауреати вече започнаха, а сред потенциалните
Коментари Харесай

Жени са фаворитите за тазгодишната Нобелова награда за литература

Залозите за тазгодишните нобелови лауреати към този момент започнаха, а измежду евентуалните спечелили в конкуренцията за Нобеловата премия за литература са спрягани главно женски имена. В общественото пространство циркулират разнообразни догатки – някои чакат премията да отиде при американската писателка с карибски корени Джамейка Кинкейд, други залагат на канадската поетеса, есеистка и преводачка Ан Карсън.

Букмейкърите обаче имат други догатки – съгласно данните от уеб страниците за залагания най-вероятният притежател на премията за литература е Марис Конде, 82-годишна писателка от Гваделупа и един от най-известните създатели от Карибския басейн. През 2018 година тя завоюва различната премия, която бе учредена поради скандал с Шведската академия, в резултат на който Нобелова премия не беше присъдена. Тогава тя бе номинирана дружно с Харуки Мураками, Нийл Геймън и други, само че Мураками отхвърли номинацията си.

Тази година японският публицист още веднъж е в топ 3 на евентуалните спечелили и дели бронза на
букмейкърите дружно с канадката Маргарет Атууд, създател на хитовата дистопична поредност " Историята на прислужницата ". За победител е спрягана и съветската писателка Людмила Улицка, определяна като „ жив класик на съветската литература “.

Миналата година премията беше присъдена на австрийския белетрист, стихотворец и драматург Петер Хандке. Решението бе обект на рецензия и цели пет страни бойкотираха церемонията в чест на Хандке – Косово, Турция, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Причината – създателят е прочут покровител на някогашния сръбски президент Слободан Милошевич, който беше обвиняем за закононарушения против човечеството по време на войните след разпадането на Югославия. Ето за какво
букмейкърите считат, че тази година академията ще играе „ на несъмнено “ и ще избере човек, който няма да провокира полемики.

Оспорвана е конкуренцията и при Нобеловата премия за мир. Сред любимците са съветският опозиционен политик Алексей Навални, който, съгласно източници на CNN, e бил в листата с номинирани още преди да бъде токсичен с новичок по-рано тази година. Друго съмнение на
букмейкърите е Световната здравна организация поради работата й за справяне с ковид, както и уредниците на придвижването #BlackLivesMatter. Сред евентуалните лауреати са още две млади дами – екоктивистката Грета Тунберг и политическата активистка Ала Салах, която предходната година се трансформира в знак на митингите в Судан.

Имената на претендентите за премията за мир се пазят извънредно строго. Знае се единствено, че общият брой на номинираните е 318, от които 211 са персони, а 107 – организации. Кои са те ще можем да разберем чак след 50 години.

Междувременно бяха връчени други два наградата – британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец си поделиха Нобеловата премия за физика. Пенроуз потвърждава, че образуването на черна дупка е надеждно предсказване за Общата доктрина на относителността, а Генцел и Гец откриват свръхмасивен стилен обект в центъра на галактиката. Наградата за медицина още веднъж отиде при трима души – американците Харви Олтър и Майкъл Хоутън и британецът Чарлз Райс получиха самопризнание за работата си по установяването на вируса на хепатит С.

 
Маргарет Атууд получи Дейтънската литературна премия за мир

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР