Залозите са високи, тъй като китайският лидер Си Дзинпин е

...
Залозите са високи, тъй като китайският лидер Си Дзинпин е
Коментари Харесай

Европейските лидери са в Пекин със списък на опасенията. Ще се вслуша ли Си в Китай?

Залозите са високи, защото китайският водач Си Дзинпин е хазаин на водачите на Европейския съюз в Пекин за деликатно следена среща на върха в четвъртък, която може да реши дали двете огромни стопански системи ще съумеят да разрешат дълбоките търговски напрежения – или да видят, че те се разрастват още повече.

Еднодневната среща е първата персонална среща на върха ЕС-Китай от четири години и следва малко и мразовито виртуално събитие при започване на предходната година, разказано по-късно от дипломата на Европейски Съюз Жозеп Борел като „ разговор на глухите “.

Брюксел идва със лист от основни стопански недоволства, които неговите водачи споделят, че би трябвало да видят адресирани, с цел да изгладят връзките с най-важния си търговски сътрудник. Междувременно Пекин е ангажиран да се пробва да укрепи връзките си с основните си търговски сътрудници и задгранични компании, до момента в който се бори с възходящите стопански провокации вкъщи.

По-рано тази седмица китайският външен министър Ван И посочи визитата като късмет за „ издигане на връзките сред Китай и Европейски Съюз на ново равнище с нови вероятности “ и прикани двете страни „ да запазят успокоение и да се съсредоточат върху прагматичното съдействие “.

„ За китайските водачи целта в този момент е да стабилизират (вътрешната) икономическа обстановка... (поради тази причина) Китай има мощен тласък сега да усъвършенства в допълнение връзките си с европейските страни “, сподели Ли Миндзян, доцент по интернационалните връзки в Сингапур Технологичен университет Нанянг.

Но упованията са ниски за огромни пробиви, като се имат поради откритите разлики сред двете страни от икономическите връзки до внезапно другите им позиции по отношение на войната на Русия против Украйна, която Китай към момента не е осъдил две години.

И специалистите ще наблюдават от близко дали Си е подготвен да работи с европейските водачи по основни въпроси, макар реториката и икономическия напън.

На масата

Срещата идва, когато Европа предприе необятно пренастройване на политиката си по отношение на Китай. По-рано тази година блокът стартира напъните си за „ понижаване на риска “ на европейските вериги за доставки от Китай и обезпечаване на сериозни технологии на фона на възходящите опасения по отношение на световните упоритости и стопански практики на Пекин.

Посещаващите водачи Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел алармираха, че ще дойдат в китайската столица, подготвени да притиснат Си и премиера Ли Цян, който ще ръководи събитието, в листата на стопански опасения.

В навечерието на срещата на върха европейските водачи приказваха искрено за тези спънки – и намекнаха, че ще заемат по-твърда позиция, в случай че не бъде реализиран прогрес.

Ключов измежду тези проблеми е зеещият търговски недостиг сред Европейски Съюз и Китай, за който Брюксел упреква дотациите на Пекин за китайски компании и бариерите за нахлуване на китайския пазар.

Борел предишния месец в послание към посланиците на Европейски Съюз предизвести, че „ в случай че Китай продължи да отхвърля действителността и последствията от този дисбаланс, той рискува да види възходящо търсене в Европа за повече отбрана “.

През септември блокът разгласи, че стартира следствие на държавната поддръжка на Китай за производителите на електрически транспортни средства, защото възходящият импорт на техни коли породи страхове за бъдещето на европейските производители на коли.

Китай жигосах този ход като „ протекционистка процедура “, потвърждавайки, че бързият напредък на неговата промишленост за електрически транспортни средства се свежда до „ софтуерни нововъведения, свободна конкуренция и цялостна индустриална верига за доставки “.

Той също по този начин е отхвърлен от „ намаляването на риска “ в Европа, стартирайки дипломатическа акция, критикуваща политиката като нелогична и политически стимулирана, като подкрепяните от страната медии подлагат на критика фон дер Лайен по-специално за оглавяването на политиката.

На следената от близко среща на върха в четвъртък Пекин може да е податлив да направи някои жестове към по-нататъшно отваряне на своя пазар за европейски вложения или справяне с комерсиалния недостиг, само че в Европа има ниски упования за някакъв огромен прогрес, споделят анализаторите.

„ Европейците осъзнаха, че съответните резултати ще бъдат лимитирани. Европейските чиновници и корпоративните хора считат, че (Китай) политиката на „ отворени порти “ към този момент не е “, сподели Филип Льо Коре, основан в Париж старши помощник в Института за политика на обществото в Азия, имайки поради схващанията, че Китай към този момент не е гостоприемно място за задграничен бизнес.

Друга основна тематика за разискване остава съвсем двегодишната война на Русия в Украйна и продължаващите близки връзки на Си с сътрудника автократ Владимир Путин. Тези връзки способстваха за доста утежняване на връзките сред Европа и Китай, изключително откакто Си не даде никакви признаци да упорства съветският водач да изтегли войските, както настоя Европа.

Но също по този начин се чака гостуващите водачи да повторят пред китайския президент Си, че политиката за „ понижаване на риска “ за диверсификация на веригите за доставки не значи, че те желаят да отделят тясно обвързваните си стопански системи. Очаква се и двете страни да търсят области на съдействие.

„ Фон дер Лайен и Мишел се стремят да поддържат (отворени) линии за връзка “, сподели Льо Коре.

„ (Това) изключително с незнайния резултат от изборите в Съединени американски щати през 2024 година — какво ще стане, в случай че нова администрация на Тръмп се върне с политика на търговски наказания против Европейски Съюз? Ами в случай че той се отдръпна от НАТО? “ той сподели.

„ Конструктивна връзка “

За Си срещата идва на фона на значително другарска среща на върха с американския президент Джо Байдън, където макар напрежението двете страни реализираха обилни съглашения, в това число по отношение на военната връзка и опазването на околната среда.

Подобряването на връзките с Европа може да бъде „ още по-важно “ за Си, съгласно Стив Цанг, шеф на SOAS China Institute към Лондонския университет. На фона на конкуренцията със Съединени американски щати, Пекин желае да не види Европейски Съюз „ на страната на Вашингтон “, сподели той.

Но все пак Си „ няма да направи огромни отстъпки на Европейски Съюз, без да получи нещо огромно в подмяна “, съгласно Цанг.

Този месец Пекин наподобява направи жест на благосклонност, като позволи безвизово пътешестване на притежатели на паспорти от шепа европейски страни, в това число Франция и Германия.

Неговите публични мнения преди срещата на върха също по този начин демонстрират, че Пекин се надява срещата да помогне на двете страни да обновят връзките си с

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР