Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на

...
Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на
Коментари Харесай

Зависят ли парите по Плана за възстановяването ни от борбата с корупцията - Гешев отговори

Заличава се постигнатият прогрес в България по повод върховенството на закона. Това беше главният извод, който основният прокурор Иван Гешев направи след чуването си пред Европейския парламент в Брюксел.

На въпрос дали остава с усещане, че неналичието на резултати от битката с корупцията може да окажа отрицателно въздействие върху средствата по Плана за възобновяване и развиване за България, Гешев отговори по следния метод:
Отговор към прокуратурата за Плана за възобновяване: Никога не съм виждал толкоз лъжи за 10 минути
Почти всеки ред от изказването на прокуратурата за Плана за възобновяване и резистентност се намира в границата сред опит за манипулаци...
Прочети повече
„ Това е следващата подправена вест за сриване доверието в прокуратурата. Истината е, че едно от служебните държавни управления е поискало в Плана за възобновяване да се включи правосъдната власт. Бележките не касаят прокуратурата.

След това настояването на българските управляващите се показва като условие на Брюксел. Това е типичен метод за реализиране на политически цели, който въздейства на независимостта на правосъдната власт “, добави той.

Проверка на Actualno.com обаче сподели, че фигурата на основния прокурор на България ще има сериозна роля във връзка с евросредствата.

На страница 192 от предадения от България в Брюксел проект, в графата за битка с корупцията, е записано следното:

2. Повишена отчетност на основния прокурор и неговите заместници
Планът за възобновяване и влизането в еврозоната са път към цялостна взаимозависимост, счита Григор Сарийски (ВИДЕО)
Тласкането на България към еврозоната е план, който се движи от много години. Идеята, е че когато вкарате страна от Европейски Съюз в еврозоната,...
Прочети повече
2.1 Въвеждане на обвързване за основния прокурор да отговори на поставените по отчета за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика въпроси, постъпили в хода на публичното разискване на отчета.

Освен това, в раздела на проекта, озаглавен " Справедлива България ", е планувано " въвеждане на ефикасен механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор и неговите заместници посредством основаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа самостоятелност на следствието против тях ".

Става въпрос за следното - наредба на краткотрайно премахване от служба на основния прокурор и заместниците му при положение на формирано наказателно произвеждане против тях; гарантиране за без значение назначение от Висшия правосъден съвет на висши прокурори и следователи, избрани пъкъл хок на инцидентен принцип, които да проведат разследването; основаване на гаранции за кариерна непоклатимост и самостоятелност на прокурора, разследвал основния, в това число назначението му като висш арбитър след края на процеса.

В проекта е планувано е основният прокурор да не може да надзирава законността и да дава методически инструкции по актовете по следствието против него. Това сега е право, обещано му от Конституцията. Освен това за времето на следствие против основния прокурор и неговите заместници, против проверяващия няма да може да бъде формирано дисциплинарно произвеждане или за дейности по това следствие той няма да носи дисциплинарна отговорност. Също по този начин до момента в който не изтече мандатът на основния прокурор, магистратът, който го проверява, няма да бъде атестиран.

Още: От Гешев наподобява ще зависи доста, с цел да вземем европарите за коронакризата
Прокуратурата брани Гешев поради Плана за възобновяване, оплаква се на Европейски Съюз
Фокусът на обществото се измества и се концентрира върху основния прокурор. В Плана за възобновяване и резистентност България предлага прочие..
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР