Закриването на нравствената полиция в Иран заради вълната от недоволство

...
Закриването на нравствената полиция в Иран заради вълната от недоволство
Коментари Харесай

Берлин: Ликвидирането на нравствената полиция няма да спре протестите в Иран

Закриването на нравствената полиция в Иран поради вълната от неодобрение в страната " няма да промени нищо " във връзка с надигането на иранското общество, съобщи през днешния ден представител на немското министерство на външните работи, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
Още по темата
" Жените и мъжете на Иран излизат по улиците, с цел да пазят главните си права. Те желаят да живеят свободни и самостоятелни. Ако тази мярка бъде приложена, тя няма да промени нищо ", разяснява говорителката на ведомството Андреа Засе.

" Нравствената полиция беше разпусната от тези, които я сътвориха ", разгласи през вчерашния ден основният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери.

Новината за закриването на нравствената полиция бе възприета като жест към протестиращите след гибелта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини на 16 септември - три дни след задържането й от нравствената полиция в столицата Техеран за погрешно носене на хиджаб и нарушение на строгите условия към облеклото на дамите.

" Тези изказвания (за закриването на нравствената полиция - б. ред.) идват от основния прокурор, който няма пълномощия да я закрие ", акцентира Засе. " Очакваме да забележим какъв ще е резултатът от това изказване, а досега липсва публично удостоверение ", добави тя. По думите ѝ протестиращите " не желаят само закриването на нравствената полиция и анулацията на наложителното носене на хиджаб ".

Само четири ирански новаторски вестника загатнаха през днешния ден закриването на основаната през 2006 година религиозна полиция за да " популяризира културата на благовъзпитание посредством носене на хиджаб ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР