Закрилата при уволнение е регламентирана в Кодекса на труда в

...
Закрилата при уволнение е регламентирана в Кодекса на труда в
Коментари Харесай

Закрила при уволнение при работа на допълнителен договор


Закрилата при уволняване е регламентирана в Кодекса на труда в България. По своята същина тази протекция е предварителна, тъй като служащите и чиновниците се употребяват от нея още преди възможното преустановяване на трудите правни отношения . Кой може да се употребява от нея, при какви условия може да се ползва и важат ли те в случаите, когато работим на допълителен контракт, дава отговор Тодор Капитанов.

Работниците и чиновниците, за които се ползва протекция от уволняване, са изчерпателно изброени в Кодекса на труда, като общото сред тях е, че те по своята същина са обществено по-уязвими.

Това са майките на дете до 3-годишна възраст, трудоустроени служащи или чиновници, както и боледуващите от избрани заболявания, избрани в разпоредба на министъра на опазването на здравето. В предпазените групи попадат също и служащите и чиновниците, който са почнали използването на позволения им отпуск, представител на служащите и чиновниците по реда на закона както и тези, който са определени за представители на работещите по сигурност и здраве при работа. Ако някой служащ или чиновник е член на специфичен орган за договаряния, на европейски работен съвет или на внушителен орган в европейско комерсиално или кооперативно сдружение, също се употребява със протекция от уволняване за времето, до момента в който извършва функционалностите си.

 istock istock
Особено внимание се обръща на закрилата от уволняване, която се ползва във връзка с служащи или чиновници, които са трудоустроени или боледуващи от болест, избрана в разпоредба на министъра на опазването на здравето, тъй като според закона, преди тяхното вероятно уволняване, следва да се вземе мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

Това позволение следва да бъде в писмена форма, което е належащо да се приложи към документите
. Ако това позволение не бъде в писмена форма, то е задоволителен претекст, уволнението да бъде прието за нелегално. При липса на писмен отговор (или на какъвто и да било отговор) се смята, че позволение не е получено.

Как стои въпросът с предварителната протекция на работещите на спомагателен трудов контракт?

Закрилата не се ползва за:

- трудови правни отношения, зародили от избор, както и за трудовите правни отношения за:

- трудови правни отношения за спомагателен труд при същия шеф (чл. 110 от Кодекса на труда)

- трудови правни отношения за:допълнителен труд при различен шеф (чл. 111 от Кодекса на труда)

- трудови правни отношения за трудов контракт за работа до пет дни в месеца (чл. 114 от Кодекса на труда).

Закрилата важи единствено за служащи и чиновници, чиито трудови правни отношения са зародили въз основа на трудов контракт или конкурс и важи единствено в избрани случаи на уволняване, категорично посочени в закона.

Справка:

член 333 от Кодекса на труда

член 335 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР