Законови промени придвижат регулиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове Да

...
Законови промени придвижат регулиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове Да
Коментари Харесай

Законови промени придвижат регулиране на план-приема в частните ВУЗ-ове

Законови промени придвижат контролиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове Да се контролира план-приемът в частните висши образователни заведения, плануват промени в Закона за висшето обучение. Тази година частните висши образователни заведения са попълнили по-малко от половината от декларираните места, като има и такива с едвам 10 на 100 осъществяване на план-приема. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на семинар в Боровец. Общо 680 000 са учениците, които ще влязат в учебните заведения в понеделник, а към 60 000 са тези в риск от отпадане.
 
Около 60 000 са първокласниците тази година, като те са с няколко хиляди по-малко спрямо предходната. 2367 са учебните заведения в страната, детските градини са 1844, а общо всички възпитаници през новата образователна година ще са 680 000. Данните изнесе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на семинар в Боровец, проведен от просветното ведомство.

 
Училището с най-вече възпитаници е столичното 18-то " Уилям Гладстон ", в което ще се образоват 2400 деца, а най-малки са предпазените учебни заведения в страната. Не са запълнени местата в 55 профилирани и 190 професионални паралелки. Най-много паралелки са закрити в София-град. Интересното обаче е, че в Област Видин няма нито една закрита паралелка. Най-желаните специалности в професионалните гимназии са компютърна техника и технологии, следвана от произвеждане на кулинарни произведения и питиета, автотранспортна техника и машинизация на селското стопанство, стана ясно още по време на семинара.
 
Във връзка с висшето обучение приемът в държавните висши образователни заведения е понижен от 48 000 на 38 000 в последните години, напомни министър Вълчев. Малко са специалностите, в които може да бъде понижен още и въпреки всичко измежду тях са стопанска система, администрация и ръководство, туризъм, логика на психиката, право. Той е повишен в специалностите педагогика, инженерните и аграрните специалности и точно там пък е най-голямото несъблюдение на план-приемът. Около 90% от него е изпълнен в държавните висши образователни заведения, до момента в който в частните той е 47 на 100, като има частни висши образователни заведения с под 10% осъществяване на план-приемът.
 
Работи се по законови промени, свързани с едно най-общо контролиране на приема в частните висши образователни заведения, да вземем за пример за идната година да не могат да декларират повече от 15-20% от осъществения банкет в последната година. Това може да стане още от идната образователна година, в случай че тези промени в закона за висшето обучение влязат в действие до края на април 2019 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР