Две важни за бизнеса процедури за подбор на проекти по

...
Две важни за бизнеса процедури за подбор на проекти по
Коментари Харесай

Европейска програма за фотоволтаици за бизнеса 2024 стартира Министерството на енергетиката

Две значими за бизнеса процедури за асортимент на планове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) старира Министерството на енергетиката. В сходство със зелената политика на Европейски Съюз, задачата на тези начинания е да се разширят опциите за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници, както и към съхранението ѝ.
Кандидатстване по стратегия за фотоволтаици за бизнеса
Първата процедура на тази стратегия е ориентирана към дребни и междинни предприятия. Тя е означена като BG-RRP-4.032 и разрешава осъществяване на  проекти за инсталиране на фотоволтаични системи с потенциал сред 200 kW и 2 MW . Предвиден е бюджет в размер на 107 570 650 лв..

Втората процедура, BG-RRP-4.033, е ориентирана към по-големи компании. По тази процедура може да се кандидатства за инсталиране на фотоволтаични мощности над 200 kW .  Предвиден е бюджет от 427 544 438 лв..

Тези начинания са част от Националния проект за възобновяване и резистентност и имат за цел освен да усилят каузи на чистата сила в националния енергиен микс, само че и да поддържат тактиката на страната за постигане на климатична индиферентност. Очаква се общо нарастване на мощностите за произвеждане от фотоволтаици и вятърни паркове до общо 1 425 MW, като към тях ще бъдат добавени и 350 MW мощности за предпазване на електрическа сила (батерии за фотоволтаици).

Процедурите са отворени за кандидатстване от компании от разнообразни браншове на стопанската система, като се изключи селското стопанство, горското стопанство и рибарството. Краен период за подаване на планови оферти е 12 юни 2024 година Това съставлява опция за бизнесите да се ангажират интензивно с перехода към устойчиви енергийни източници и да употребяват предоставените средства за ускорение на своята зелена промяна.

Инсталирането на фотоволтаици е основен съставен елемент от Националния проект за възобновяване и резистентност. Той има за цел да форсира прехода на България към нисковъглеродна и устойчива енергийна система, като в същото време предизвиква икономическия напредък и общественото богатство. В рамките на тази тактика Парламентът задължи държавното управление да предоговари с Европейски Съюз Плана за възобновяване и резистентност в частта за въглищните централи.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР