Законопроект за разрешаването на евтаназията и асистираното самоубийство в определени

...
Законопроект за разрешаването на евтаназията и асистираното самоубийство в определени
Коментари Харесай

Законопроект за евтаназията мина стъпка напред в испанския парламент

Законопроект за разрешаването на евтаназията и асистираното самоубийство в избрани случаи мина през първото затруднение в испанския парламент във вторник, съобщи " Ройтерс ". Агенцията отбелязва, че това е победа за новото ляво държавно управление на Испания, която обаче ще разпали яростен спор по тематиката.

В гласоподаване по въпроса дали да се позволи законопроектът да продължи в 350-местния парламент, 203-ма депутати гласоподаваха " за ", 140 бяха " срещу ", а двама се въздържаха. Законопроектът още веднъж ще бъде разискван преди да бъде подложен на дефинитивно гласоподаване.

След като два предходни опита за смяна на закона се провалиха поради неналичието на единодушие и преждевременния завършек на мандата на предходния парламент предходната година, държавното управление съумя да завоюва болшинство с помощта на поддръжката на дясноцентристката партия " Сиудаданос " и няколко по-малки партии.

" Говорим за ясно инвалидизиращи заболявания без лекуване, без решение и които провокират доста страдалчество ", сподели държавният представител Мария Хесус Монтеро, като добави, че лекарите, които са срещу тази процедура, ще могат да не вземат участие.

Според настоящето законодателство наказването за оказване на помощ на някого, с цел да постави завършек на живота си, е до 10 години затвор. Но по данни от национално изследване от 2018 година 84% от испанците поддържат декриминализирането.

Евтаназията допуска лекарят да има дейна роля при прекратяването на живота на пациента, а при асистираното самоубийство лекарят дава смъртоносно вещество на пациента, който самичък да го одобри.

Католическата черква счита евтаназията за морално неправилна, а главната опозиционна консервативна Народна партия, както и крайнодясната " Вокс " желаят тя да остане закононарушение. Влиянието на църквата обаче понижава още края на диктатурата на Франсиско Франко през 1975 година

Португалия също разисква узаконяване на евтаназията. Асистираното самоубийство и евтаназията са позволени в Швейцария, Нидерландия и Белгия при избрани условия и при строги локални регулации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР