Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване

...
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване
Коментари Харесай

Въвеждат безсрочни лицензии за определени видове ядрени съоръжения

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила мина на второ четене. Регулаторната процедура в Европейски Съюз и в развитите страни с нуклеарна енергетика преди всичко ползва безсрочни лицензии.

С навлизането на нуклеарни реактори от ново потомство плановият период на употреба на нуклеарните централи към този момент доближава 60 години с варианти за удължение. Поради тези аргументи се предлага въвеждането на безсрочни лицензии за избрани типове нуклеарни уреди. Провеждането на периодически обзор на сигурността (ППБ) е фундаментално условие на Директивата за нуклеарна сигурност, конвенциите в региона на безвредното потребление на нуклеарната сила и стандартите на МААЕ. Предложението за въвеждане на безсрочните лицензии е развито, като се резервира условието за осъществяване на ППБ на всеки 10 години, само че в границите на настоящата лицензия.

Предвидено е лишаване на лицензията при несполучлив или непроведен обзор.

Във връзка с тези промени се уточняват и текстовете за възнаграждение на годишните лицензионни такси. Законът за устройство на територията (ЗУТ) позволява разнообразни разновидности за направа на капиталовите планове. В случая на огромни планове, каквито са тези за създаване на нуклеарна централа, желан метод е този на трифазно планиране с направа на абстрактен, механически и работен план. За такива обекти възложителят е виновен за създаване на предпроектно изследване и абстрактен план, който става част от условията за възлагане на планиране и строителство или на контракт под ключ.

По този метод Закон за устройство на територията позволява опцията на възложителя да бъде издадено позволение за строителство на фаза абстрактен план и надлежно възложителят да премине към организация на идващите стадии по подписване на контракт за осъществяване, подготовка на площадката и други. Именно тази опция по Закон за устройство на територията в този момент е лимитирана от член 33 на ЗБИЯЕ и постанова неговата смяна.

Следва да се подчертае, че съществуването на утвърждение на абстрактен план не предпоставя последващото утвърждение на идващите планови етапи или ограничение използването на регулаторни решения. Предложението дава опция на фаза абстрактен план, капиталовият план да показа в задоволителна дълбочина всички детайли на обекта и площадката му, а в следствие да бъде реализиран надзор върху приложението му посредством издаване на съответните позволения по ЗБИЯЕ. С новото предложение се прецизира, че това условие за издаване на обособена лицензия за всеки енергиен блок на обща площадка се отнася единствено до лицензиите за употреба. За къде сте се разбирали по този начин, сътрудници, за кафе допускам, попита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Вие не желаете да строите нуклеарни мощности, акцентира аленият народен представител и дефинира законодателните начинания на властта за пиарска самодейност.
 България и Съединени американски щати ще развиват нуклеарната енергетика
България и Съединени американски щати ще развиват нуклеарната енергетика

Споразумение за нови реактори в АЕЦ " Козлодуй "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР