Законопроект, предвиждащ официалният език в законодателните актове на Молдова да

...
Законопроект, предвиждащ официалният език в законодателните актове на Молдова да
Коментари Харесай

След блъскане и бой в молдовския парламент прекръстиха езика от молдовски на румънски

Законопроект, предусещащ формалният език в законодателните актове на Молдова да се назовава румънски вместо молдовски, провокира през днешния ден пререкания в Народното събрание на Молдова, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че препоръчаният законопроект планува промени в законодателните актове без изменение на конституцията. Инициативата се основава на акт на Конституционния съд на Молдова, който през 2013 година разгласи за формален език в страната румънския. Съдът се базира на преимуществото на текста на Декларацията за самостоятелност на Молдова, където се загатва румънският език, над конституцията. В този смисъл в конституцията на Молдова не бяха импортирани съответните промени, а казусът за наименованието на езика, на който приказват молдовците, остава една от аргументите за напрежение в обществото.

При представянето на законопроекта депутатите от опозиционния Блок на комунистите и социалистите се качиха на парламентарната естрада с плакати, на които пишеше: " Не издевателствайте над конституцията " и " Молдова, молдовци, молдовски ". Инициаторите на законопроекта от Партията на действието и солидарността се пробваха да ги избутат и започнаха да късат плакатите, наричайки ги " простаци ".

Стигна се до сдърпване на самата парламентарна естрада, откакто депутатите от опозицията отхвърлиха да слязат от нея. Въпреки това членовете на ръководещата Партия на действието и солидарността утвърдиха законопроекта на първо четене.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова незабавно назова самодейността да се преименува молдовския език на румънски " народна власт по американски ".

" Истинска поддръжка за демокрацията по американски. При (сегашния президент Мая - бел. ред.) Санду Молдова се отхвърля от родния език ", написа Захарова в " Телеграм ".

По-рано Санду бе изказала мнение, че Народното събрание би трябвало да внесе ремонти в конституцията, позволяващи преименуването на формалния език от молдовски на румънски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР