Законодателят за пореден път сложи каруцата пред коня, приемайки промени

...
Законодателят за пореден път сложи каруцата пред коня, приемайки промени
Коментари Харесай

Пълен абсурд! Държавата ще отнема автомобили на база на драг тестове, в които дори полицаите не вярват

Законодателят за следващ път постави каруцата пред коня, приемайки промени в закона, съгласно които страната може да конфискува автомобила ви, в случай че полицията откри, че сте използвали алкохол и опиати.
Прочетете още
През последните години десетки водачи в цялата страна оповестяват за случаи с водачи, при които тестът с дрегер за наркотични субстанции е позитивна, а в следствие кръвната проба открива, че те не са употребявали опиати. Голяма част от мил чековете дават подправени резултати.  Изследвания и опити демонстрираха, че въпросните мил чекове реагират на разнообразни медикаменти, които се продават без рецепта в аптеките. Разследване на TrafficNews откри, че храна, медикаменти, кофеин и енергийни питиета могат да окажат лияние на пробите. Миналата година даже служителите на реда отхвърлиха да минат на инспекции за приложимост на опиати, под претекст, че нямат доверие на резултатите. 

Паралелно с това има голямо закъснение на резултатите от кръвните проби, които  се проучват само във ВМА и в Института по криминалистика. Което на процедура трансформира част от водачите в пандизчии, защото с цел да получат свидетелствата си за правоуправление назад, те би трябвало да чакат към година. Десетки българи губят работата си, защото в случай че специалността им е обвързвана с шофиране, те не могат да я практикуват. 

Въпреки че лекари и адвокати повдигат този въпрос неведнъж, законодателят не се преценява с техните рекомендации, а завишава глобите, с които цели да ограничи използването на неразрешени субстанции от водачите. Депутатите използват големия брой жертви по пътищата, с цел да скрият своята непросветеност и да одобряват в действителност работещи закони. 

Сега страната ще " лишава " коли въз основата на проби, с които в полицията не желаят да се тестват, тъй като дават неверни резултати. 

Към този миг обстановката е следната:

- Спира те полиция.

- Правят ти тест за опиати.

- Даваш  фалшивопозитивен резултат, в случай че не си наркоман.

- ВЕДНАГА ти взимат книжката.

- ВЕДНАГА ти смъкват номерата на колата.

- ВЕДНАГА ти КОНФИСКУВАТ колата и я запечатват на углавен паркинг.

- Отиваш на кръв с цел да докажеш, че ти НЕ СИ наркоман.

- Има единствено 3 упълномощени лаборатории в цялата страна.

- Резултатът от теста поради голямото натоварване на тези лаборатории лишава сред 6 и 12 месеца.

- През това време ти си ВИНОВЕН до доказване на противното.

- Отделно се потвърди, че над 400 медикаменти без рецепта провокират позитивен резултат при тест!

До какво ще доведат тези скандални законодателни промени?

На процедура в този момент, като се изключи че човек, който пие хапчета за глава, зъбобол, кръвно или кашлица, може да остане освен без брошура, само че и без автомобил  за неустановен интервал от време.

Законът не планува никакъв вид, в който лидерът да потвърди, че е почтен в някакъв рационален период.

Тестове за опиати би трябвало да има. Но те  би трябвало да са сигурни, а също така кръвните проби, които всеки има право да даде, да бъдат оценени в рамките най- доста на седмица.

Скандалните  промени би трябвало да бъдат или анулирани или прецизирани допустимо най- бързо. В противоположен случай  действителните последици  за обществото ще са много мъчителни. А страната ще се трансформира в най- огромния дилър на коли. Разбира се, на остарели коли!

 

Ето и препоръките на юрист Силвия Петкова, при положение, че мил чекът ви се окаже позитивен.

 1. Ако се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, постоянно давайте кръвна проба или урина. Според нея е евентуално органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава проба, само че даването на биологична проба е ваше право.

2. В случай, че пробата за опиати е позитивен, само че не сте използвали такива - не подписвайте протокола за непринудено предаване на колата си. Отнемането на МПС е мярка, която се ползва с присъдата и не следва да се ползва авансово. Ако желаят да ви го лишават на място, това би трябвало да стане с протокол за изземване. 
В случай, че непринудено предадете автомобила си, а биологичната ви проба се окаже негативна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.  Това е по този начин, защото обезщетение се дължи за вредите, настъпили от противозаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си непринудено, не е налице противозаконен акт, даже и когато сте били подведени да го извършите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР