Законодателни промени, с които да се намалят вредите от бедствията

...
Законодателни промени, с които да се намалят вредите от бедствията
Коментари Харесай

Общините в Смолянско искат законодателни промени заради бедс...

Законодателни промени, с които да се понижат вредите от бедствията за популацията оферират от общините в Смолянско. Областният шеф Емил Хумчев организира работна среща с общински кметове от област Смолян, представители на институциите, на електроразпределителното сдружение и на мобилните оператори. Срещата бе по гледище на зам.-областният шеф Андрей Кадишев, след искане на Павлин Белчев - кмет на Община Баните и на останалите кметове в региона. От родопските общини упорстват за предприемането на дейности за предотвратяването на спешни обстановки при снеговалеж или други естествени бедствия, за да се обезпечи естествен живот на популацията. За образец бе посочено частичното бедствено състояние от декември 2021 година на територията на област Смолян, когато бяха наранени инфраструктурата, електропреносната мрежа и телекомуникациите.

„ Идеята беше да се съберем и да обсъдим, всеки по отношение на своите пълномощия, какви ограничения може да предприеме, с цел да не се позволяват такива спешни обстановки. Имаме волята да ангажираме държавното управление и институциите с проблемите, които има Смолянска област и да създадем съответни оферти за смяна на наредби, а в случай че би трябвало да желаяме и законодателна смяна, с цел да осигурим спокойното битие на жителите на региона. Ще ангажираме с проблемите и народните представители “, сподели регионалният шеф Емил Хумчев.

„ В община Баните всякога, когато имаме снеговалеж или плевел вятър, имаме проблеми. Сега декември имахме към 50 см сняг. Това докара до рухване на дървета върху електропреносната мрежа, късане на жици на доста места. Липсата на ток докара до идващ проблем - няколко часа откакто спря тока, спря и покритието на два от мобилните оператори. Реално хората останаха откъснати от света. Това е неприемливо и се случва всякога, не е единично събитие. Имаше места в община Баните, които бяха без електричество седем дни. Трябва да се вземат превантивни ограничения, с цел да се предотвратят сходни повреди “, сподели кметът на Баните Павлин Белчев.

В тази връзка той уточни, че има нужда от смяна на нормативната уредба, с цел да се обезпечи разширение на просеките, защото гората към този момент е задоволително висока и падналите дървета нанасят огромни вреди върху електропреносната мрежа. Другото предложение, което насочи Белчев е мобилните оператори да съумеят да влагат в техника, която да не разреши, когато има срив в електропреносната мрежа, безусловно след няколко часа към този момент да няма покритие. „ От ЕВН също би трябвало да помислят за благоприятни условия за вложение в подземна инфраструктура. Това са съгласно мен методите да се реши този проблем “, уточни Белчев.

Кметовете на Мадан и Неделино също изрекоха своите доводи и дефинираха превантивната активност като определяща. Споделиха също, че това са насъбрани проблеми с години, които би трябвало да се решат на национално равнище.

Областният шеф Емил Хумчев уточни, че следва актуализиране на състава на Областния съвет за понижаване риска от бедствия, след което ще се пристъпи към правене на оферти за законодателни решения за справяне със създалата се обстановка в област Смолян.

От мобилните оператори показаха още, че срещат огромни проблеми с достъпа до обектите си, а от електропреносното сдружение желаеха по-облекчен режим за процедурите, които касаят създаване на електропреносна мрежа.

Зам.-областният шеф на Смолян Адрей Кадишев от своя страна се обърна с молба към мобилните оператори, когато има бедствена обстановка в региона, те да се обръщат за всевъзможни проблеми и въпроси към Областния спешен щаб, от където постоянно ще им бъде оказано подпомагане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР