Законодателна инициатива, с която договорите, сключвани от лечебните заведения –

...
Законодателна инициатива, с която договорите, сключвани от лечебните заведения –
Коментари Харесай

АУБ: Не е в противоречие с европейското законодателство болниците да са извън ЗОП

Законодателна самодейност, с която договорите, сключвани от лечебните заведения – търговски сдружения, без значение дали са държавни, общински, или частни, се оставят отвън приложното поле на Закона за публичните поръчки, не би било в несъгласие на задачите нито на първичното, нито на вторичното законодателство на Европейския съюз, още по-малко на националните ползи. Това се споделя в мнение на Асоциацията на университетските лечебни заведения (АУБ) по отношение на.

Нещо повече – от АУБ считат, че самите лечебни заведения за болнична помощ не би трябвало да организират публични поръчки, защото възложител може да е само НЗОК.

„ Възложител по смисъла на закона би трябвало да е НЗОК, разпоредник с обществените средства, гласувани със закона за бюджета на НЗОК. Лечебните заведения – търговски сдружения не са разпоредители с бюджетни средства, не разходват обществен запас, тъй като получават не дотации, а възнаграждение за действително осъществени регистрирани, тествани и фактурирани здравни услуги от изключително значим публичен интерес. Изпълнителите, без значение от техния притежател, дават отговор само за предоставяната от тях здравна помощ във връзка с нейното качество, размер, своевременност. Лечебните заведения - търговски сдружения не са бюджетни организации. Дейността, развиването, самото им битие в изискванията на пазарна стопанска система зависят от техните доходи, т.е. от целесъобразността на решенията, вземани от техните управителни органи. Нормативната рамка, в която работят, постанова да наблюдават изключително деликатно за успеваемостта на цялата своя активност, изключително качеството на здравните услуги и икономическата успеваемост. Но, това не съставлява и не може да бъде обсъждано като “осигуряване на успеваемост при разходването на обществени средства ” по смисъла на Закона за публичните поръчки (ЗОП) “, се показва в мнението на университетските лечебни заведения.

Според тях лечебните заведения от листата с възложителите по Закон за обществените поръчки би осигурило практическото приложение на наредбата на член 19 от Конституцията на Република България, която гласи: „ Законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и пази потребителя ”.

В мнението си също по този начин от Асоциацията приветстват концепцията Касата да не подписва контракт с всички, а да има избор при сключването на контракти с изпълнителите на здравна активност, които най-добре покриват критериите за качествена и сложна здравна грижа, „ защото Тя, а не лечебните заведения се разпорежда, “харчи ” обществени средства “.

С цялото мнение на АУБ можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР