Законодателите в няколко американски щати изразиха подкрепа за въвеждането на

...
Законодателите в няколко американски щати изразиха подкрепа за въвеждането на
Коментари Харесай

Законодатели в САЩ подкрепят идеята децата да запълнят недостига на работна ръка

Законодателите в няколко американски щати показаха поддръжка за въвеждането на нови закони , които да разрешават на децата да работят по-опасни специалности , по-дълги часове вечер , както и да имат право да заемат по-голям брой длъжности , в това число сервиране на алкохол в питейни заведения и заведения за хранене, още на 14-годишна възраст. Усилията за огромни промени в трудовите правила се предизвикват най-вече от републикански законодатели , като задачата е справяне с дефицита на работна ръка в доста сфери. В някои случаи обаче тези оферти са в прорез с федералните разпореждания, написа „ APNews “.

Защитниците на правата на децата се притесняват, че ограниченията съставляват съгласуван напън за понижаване на мъчно извоюваните клаузи, признати за протекция на малолетните.

„ Последиците са евентуално пагубни. Не можете да балансирате хипотетичния дефицит на работна ръка на гърба на работещите младежи! “, твърди Рийд Маки , който управлява Коалицията за детски труд , която се бори против експлоататорските трудови политики.

Според отчет , оповестен предишния месец от Института за икономическа политика , през последните две години законодателите са предложили облекчение на законите за детския труд в най-малко 10 щата . Някои законопроекти са се трансформирали в закон, а други са били оттеглени или върху тях е било наложено несъгласие. Законодателите в Уисконсин , Охайо и Айова интензивно обмислят облекчение на законите за детския труд , с цел да се оправят с дефицита на служащи . Работодателите изпитват усложнения да запълнят свободните работни места след внезапното увеличение на броя на пенсионираните служащи, смъртните случаи и дългите отсъствия по болест поради COVID-19, намаляването на законната имиграция и други фактори.

Законодателите от Уисконсин поддържат предлагането да се позволи на 14-годишни да сервират алкохол в питейни заведения и заведения за хранене. Ако предлагането бъде признато, там ще бъде въведено най-ниското такова ограничаване в цялата страна, съгласно Националния институт за корист с алкохол и алкохолизъм. Законодателният орган на Охайо също е напът да одобри законопроект, който ще разрешава на възпитаници на възраст 14 и 15 години да работят до 21:00 ч. през образователната година с разрешението на родителите им.

Това е по-късен час, в сравнение с разрешава федералният закон, по тази причина съпътстваща мярка изисква от Конгреса на Съединени американски щати да промени личните си закони. Според федералния Закон за справедливите трудови стандарти учениците на тази възраст могат да работят единствено до 19:00 ч. през образователната година . Конгресът е приел закона през 1938 година, с цел да предотврати излагането на деца на рискови условия на труд и злоупотреби в мините, фабриките, фермите, както и при практикуване на улични занаяти.

Републиканската губернаторка на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс подписа през март закон , с който се отстраняват условията , изискващи от работодателите да ревизират възрастта на децата , които наемат, и да получат единодушието на техните родители . Без въпросните строги условия за позволение за работа фирмите, хванати в нарушаване на законите за детския труд, могат по-лесно да се оправдаят, че не са били наясно с действителната възраст на наеманите деца. Други сходни ограничения за разхлабване на законите за детския труд са били признати и в Ню Джърси , Ню Хемпшир и Айова .

Миналата година републиканската губернаторка на Айова Ким Рейнолдс подписа закон , който разрешава на младежи на възраст 16 и 17 години да работят без контрол в центрове за грижи за деца . Този месец законодателният орган на щата утвърди законопроект, който разрешава на младежи на тази възраст да сервират алкохол в заведения за хранене. Той също по този начин ще разшири часовете, в които малолетните могат да работят. Рейнолдс, която през април съобщи, че поддържа увеличението на заетостта измежду младежите, би трябвало да подпише или наложи несъгласие на мярката до 3 юни.

Републиканците отстраниха наредбите от законопроекта, които позволяваха на деца на възраст 14 и 15 години да работят в рискови области, в това число минно дело, дърводобив и месопреработка, само че резервираха някои от тях, които съгласно Министерството на труда нарушават федералното законодателство, в това число разрешаването на деца на възраст 14 години да работят за малко във фризери и охладителни камери за месо и удължаването на работното време в промишлени перални и монтажни линии.

Работещите младежи са по-склонни да одобряват ниското възнаграждение , по-рядко се сплотяват в профсъюзи или упорстват за по-добри условия на труд, гласят данни от Коалицията за детски труд , основана във Вашингтон мрежа за отбрана на правата на работещите малолетни лица. Маргарет Уърт , която се занимава с научноизследователска активност, отдадена на  правата на децата в „ Human Rights Watch “, а също така е и член на Коалицията за детски труд, разказва законопроекти като този, признат в Арканзас, като „ опити за подкопаване на безвредни и значими правилото за отбрана на работното място и за понижаване на властта на служащите “. По нейни думи актуалните закони не пазят съответно доста работещи деца.

Според Бюрото за трудова статистика през 2021 година 24 деца са умряли поради трудови злополуки . Около половината от смъртоносните трудови злополуки са се случили във ферми, съгласно отчет на Правителствената работа за отчетност, обхващащ смъртните случаи на деца в интервала сред 2003 и 2016 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР