Законът за устойчивостта на киберпространството на ЕС може да предизвика

...
Законът за устойчивостта на киберпространството на ЕС може да предизвика
Коментари Харесай

ЕС промени дефиницията за отворения код

Законът за устойчивостта на киберпространството на Европейски Съюз може да провокира комплициране измежду разработчиците

Разработчиците на програмен продукт с отворен код ще се препънат в новите дефиниции на Европейски Съюз за “open source ” (снимка: CC0 Public Domain)

Изменение на Закона за устойчивостта на киберпространството на Европейски Съюз трансформира общоприетото определение за програмен продукт с отворен код. Сега дефиницията има капацитета да докара до комплициране в общността на разработчиците на системи с отворен код и бизнесите, които разчитат на подобен.

Законът за кибер-устойчивостта вкарва редица условия за сигурността на всеобщите цифрови и „ свързани “ устройства – от умни играчки до индустриални машини. Комисията на Европейски Съюз, Парламентът и Съветът на Европейски Съюз се споразумяха по окончателната редакция на закона на по този начин наречената среща „ триалог “, която се състоя на 30 ноември.

Към края на декември 2023 година Раул Милани, ръководителят на Комитета на непрекъснатите представители на държавните управления на държавите-членки на Съвета на Европейския съюз (COREPER) към Регламента на Европейски Съюз, изпрати писмо до еврокомисаря Тиери Бретон, касаещо така наречен „ хоризонтални “ условия за киберсигурност. Най-новата редакция на закона за киберустойчивостта включва препратки към свободните софтуерни съставни елементи с отворен код, които биват вграждани в разнообразни цифрови артикули.

Окончателният текст на CRA гласи: „ Свободен програмен продукт с отворен код се схваща като програмен продукт, чийто първоначален код се споделя намерено и чийто лиценз дава всички права, с цел да бъде той свободно наличен, приложим, модифицируем и популяризиран още веднъж. Свободният програмен продукт с отворен код се създава, поддържа и популяризира намерено, в това число посредством онлайн платформи “.
още по темата
Тази формулировка обаче може да се окаже проблематична, сигнализира профилираното софтуерно издание Computer Weekly. Формулировката не подхожда на определенията, употребявани преди този момент от Европейската комисия. Тя пренебрегва общоприетата формулировка за програмен продукт с отворен код и от дълго време откритата формулировка за свободен програмен продукт, предизвестява Аманда Брок, основен изпълнителен шеф на OpenUK.

Изглежда, че с новата редакция Европейски Съюз се е опитал да даде насоки за тези разработчици, които комерсиализират своите артикули с отворен код. Но, съгласно Брок, общността на разработчиците на системи с отворен код няма задоволително финансиране, с цел да си наеме скъпи юристи, които да „ преминат “ през изменението на Закона за киберустойчивостта на Европейски Съюз.

„ Разработчиците на отворен код се пробват да схванат комплицираното законодателство с тази дефиниция, която, даже за някой като мен, който е работил 25 години като юрист, в действителност постанова човек да седне, да се концентрира и да намерения добре “, споделя Брок. Тя означи, че законът слага и ново условие за отворената разработка на програмен продукт с отворен код.

„ Нито свободният програмен продукт, нито софтуерът с отворен код исторически е бил обект на условие за отворена разработка. Кодът може и постоянно се разгласява с отворен код, само че бива разработван частно, едвам по-късно бива споделен или оповестен с отворен код на по-късен стадий “, добави Брок.

Разработчиците нерядко основават нов програмен продукт „ частно “ и едвам по-късно вършат изходния код наличен като отворен код, на по-късна дата. Това нормално се назовава забавено отваряне на кода. То се практикува най-много от бизнеса и се случва, когато фирмите опитват с разнообразни бизнес-модели, с цел да запазят изключителните права върху кода, който създават, за стеснен интервал от време.

Брок сподели, че изменението на евро-закона демонстрира, че политиците в Европейски Съюз „ не схващат по какъв начин работят технологиите “. Тя сподели: „ Притеснително е, че виждаме да излиза регулация, която ще би трябвало да бъде спазвана от хората, които изкарват хляба си от поддържане на отворен код. Това е толкоз комплицирано и провокира комплициране в общността на експертите по отворен код “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР