Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета,

...
Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета,
Коментари Харесай

Служебният кабинет е подготвил вариант на бюджета за 2022 г.

" Законът не упоменава какъв тип държавно управление би трябвало да приготви бюджета, само че е постановил периоди. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен проект, по които Народното събрание да дебатира ", съобщи служебният министър-председател Стефан Янев в изявление по Българска национална телевизия, траяло съвсем час. Янев, който е най-дълго заемащият поста, разяснява още, че " версията на главния финансов документ на страната за идната година дава главните насоки - подкрепяне на бизнеса и неговото развиване, и опазване на функционалността на обществената система ". Янев акцентира, че постоянният кабинет ще има свободата да оформи бюджета по този начин, че да може посредством него да извършва своите политики и цели. В момента първата политическа мощ " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев води интензивни диалози с " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН " по управническите цели на постоянен кабинет. Очаква се идната седмица да бъде конституиран и новият 47-и парламент.

Стефан Янев разяснява още, че би обмислил покана за министър в новото държавно управление, в случай че я получи. Засега нямало оферта. Янев уточни и изискване - че е склонен с политиките, които се оферират.

Служебният министър председател заяви, че ръководените от него две държавни управления са оставили разбор за настоящото положение във всеки един бранш, като са дадени и насоки, какво може да се промени във всеки от тях. В отговор на въпрос, той сподели, че резултатите от всички проверки, направени по министерствата, са предадени на прокуратурата и органите на правосъдната власт, като съвсем няма ведомство, което да не е пуснало сигнали до тях.

Стефан Янев съобщи, че все още никой не отправял покана към него за възможното му присъединяване в идващ постоянен кабинет.

Служебният министър председател съобщи още, че държавното управление приготвя промени в Закона за публичните поръчки, свързани с " ин хаус " процедурите. Измененията ще бъдат препоръчани на 47-ото Народно заседание. По думите му въпросът с предоставените поръчки за градежа на правите на Автомагистрала " Хемус ", които към момента нямат разрешителни, е освен легален, само че и честен.

" Обещах да не натрапвам локдаун и го съблюдавах. Ваксинацията не е наложителна, макар че ограниченията навеждат на тази мисъл. Хората обаче са задоволително умни, с цел да схващат нещата ", разяснява Янев във връзка с оправянето на кабинета с коронавирус рецесията.

Запитан за желаната оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той съобщи, че това е по-скоро политически акт. " В случая държавното управление е назначено, екипът на Кацаров се оправя сносно в тази обстановка. Мненията са разнообразни, варират в целия набор. Няма да има министър, който да не бъде подложен на критика ", изясни министър председателят.  " Въпросът с оставките е честен. В последна сметка решенията, които се взимат, са групови. Нямам терзания или горчиво възприятие, че нещо не е свършено. В търсене на салдото и чуването на всички отзиви се взимат вярното решение. Може да не са идеални, само че са взети групово ", твърди Янев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР