Заклани животни, замеряне на дявола, много молитви и солидарност с

...
Заклани животни, замеряне на дявола, много молитви и солидарност с
Коментари Харесай

Започва Курбан Байрам - празникът на жертвоприношението в исляма

Заклани животни, замеряне на дявола, доста молебствия и взаимност с нуждаещите се. Това са някои чертите на началото на Курбан Байрам – един от най-свещените празници за мюсюлманите, който стартира през днешния ден.

Стотици хиляди мюсюлмани у нас юсе стекоха към джамиите в другите градове. Около 7:30 в храмовете стартира празничната молитва намаз. Тя е наложителна за мъжете, до момента в който от дамите се чака да приготвят къщата за празника.

Когато Европа и ислямът се намразиха

Европейски Съюз реши: Работодателите могат да забранят хиджаб

„ Курбан Байрам” на турски или „ Ейд Ал-Адха” на арабски безусловно значи празник на жертвоприношението. Освен наложителните молебствия, от всяко мюсюлманско семейство, което може да си го разреши, се чака да принесе в жертва свое животно.

Най-възрастният мъж в семейството прави това, откакто се върне от джамията. Специална молитва се произнася и преди жертвоприношението.



Освен за фамилията, елементи от животното се дават на околните и на нуждаещите се.

Мюфтийството в Хасково тази година ще заколи 35 животни, с цел да нахрани най-онеправданите в града.

„ Даваме месо на старческия дом, болничното заведение и на другите институции, където има необходимост”, съобщи районният мюфтия Басри Еминефенди.

Празникът продължава 4 дни, а през него фамилиите би трябвало да се съберат, с цел да изискат по-младите амнистия на по-възрастните.

In #Moscow, #Russia, up to 300,000 #Muslims joined in the celebration of Kurban Bayram / Eid al-Adha today; 4,500 police provided security pic.twitter.com/Gu8ZqYLs83
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 1, 2017
„ Курбан Байрамът” съответствува с приключването на годишния хадж в свещенните за мюсюлманите земи.

Стотици хиляди се стекоха за ритуала на мятане на камъни по дявола в гр. Мина.

Pilgrims gather in Mount Arafah for Hajj.

No difference between race and wealth, everyone is equal.

Eid Mubarak everybody:) #EidAlAdha pic.twitter.com/gWWIp3LfqJ
— Religion of Peace (@reIigionofpeace) September 1, 2017
Хаджът, обичайното поклонение в Мека, е едно от петте отговорности на мюсюлманина съгласно сунитските вярвания. Петте отговорности не съществуват в шиитския ислям.

Тази година над 2,3 милиона души са пристигнали в Саудитска Арабия за хаджа, регистрират от управляващите в кралството.



Хвърлянето на камъни е един от завършващите ритуали при поклонението. До 2004г. вярващите в Мина замерят стълбове, само че след това последните са сменени от стени.

Други ритуали при хаджът са обиколката на свещенната джамия Кааба, бягане до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа и пиянство от извора Замзам.

След хвърлянето на камъни по дявола вярващите на поклонение бръснат главите си и също колят животно и честват Курбан Байрам.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР