Закъсненията на полетите остават, дори и в разгара на летния

...
Закъсненията на полетите остават, дори и в разгара на летния
Коментари Харесай

Закъсненията на полетите остават проблем в разгара на летния туристически сезон

Закъсненията на полетите остават, даже и в разгара на летния туристически сезон. Авиокомпаниите към момента не могат да наваксат проблемите с неналичието на личен състав след съкращениетя по време на коронавирус пандемията

Десислава се връща в София единствено за няколко дни с дребния си наследник. На летище Лутън в Лондон, където живее, обаче я чака неприятна изненада - научава, че полетът ѝ закъснява с цялостен час. И това не ѝ се случва за първи път.

Десислава: Нямахме проблеми, само че най-малко имаме добродушно дете и успяхме да се оправим. Радваме се, че сме към този момент тук.

Често ли ви се случва да закъсняват полетите?

- За страдание, постоянно се случва също и да анулират полетите.

На същия полет от Лондон за София са Венцислава и Мария, които също посрещат закъснението с усмивка, тъй като при предходното им връщане със аероплан са чакали дори още повече.

Венцислава: Два часа и половина. Връщаме се да си подменим паспортите и почивка, да.

Мария: Три пъти годишно се прибираме, от три пъти - два пъти закъснява.

Един аероплан има приблизително по четири полета дневно. Авиоекспертът Ангел Борисов изяснява, че след кацане и преди политане се вършат съществени огледи, само че все по-честите закъснения притискат екипажа.

Ангел Борисов, авиоексперт: Всеки полет каца на обещано летище по разписание - те имат несъмнено време - по кое време кацат, по кое време изхвърчат. В взаимозависимост от размера на летищата да бъде престоят час - час и половина, до два часа на огромни летища, да има време да се разтовари багажът, да се зареди с гориво.

Командирът знае, че би трябвало да излети след 15 минути и е допустимо някои от тези ппроцедури на земята да пропусне да огледа, само че те не са основни.

Полотът Александър Богоявленски е уверен - взаимни отстъпки с сигурността няма.

Александър Богоявленски, водач: Отговорът е безапелационен - не. Това няма по какъв начин да се случи. Един добре квалифициран екипаж може да подготви самолета сред два полета и за 15 минути. Не е в това казусът. Най-честата причина, към този момент можем да кажем, че сме в разгара на летния доста висок сезон за пътувания, е по този начин наречената локация на слотове. Слотовете са тъкмо избрани по времетраене на съответните летища, летищата, от които самолетът излетява, които би трябвало да се употребяват за съответния полет. И защото доста от летищата са претрупани в този сезон тези слотове могат да станат мотив за закъснения.

Богоявленски припомня, че след коронавирус пандемията доста летища и самолетни компании останаха без личен състав, което не може да се навакса и все още. Има и още един сериозен проблем.

Александър Богоявленски: На 29 юни имаше много огромна и сериозна стачка на ръководителите полети във Франция, което лимитира цяло едно въздушно пространство, което е главно за Европа.

Късмет обаче вади Кунка, която през днешния ден се прибра от Франция.

Кунка Славчева: Днес нямаше закъснения, пристигнахме даже по-рано.

А наред с неналичието на личен състав нарастват и билетите.

Александър Богоявленски, водач: Един разбор безусловно от през вчерашния ден демонстрира, че междинното нарастване на годишна база на цената на самолетен билет в Европа, е от 33%. Което съгласно мен е прекомерно.

Прогнозата на водача е за още закъснения в европейското небе и през идващия летен сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР