Загубите за България от фалшифициране и пиратски стоки достигат годишно

...
Загубите за България от фалшифициране и пиратски стоки достигат годишно
Коментари Харесай

България губи 809 млн. лева годишно от пиратски стоки

Загубите за България от подправяне и пиратски артикули доближават годишно 809 милиона лв.. За целия Европейски Съюз сумата е над 117 милиарда лв., сочи отчет на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност, публикуван от офиса й в София. Загубите за икономическите субекти в България се равняват на 15,5% от продажбите.
Фалшифицирането е атрактивно за незаконните групи поради снизходителните присъди и високата възвращаемост на вложените запаси, се споделя в разбора. Начините на деяние на тези групи стават все по-сложни с развиването на технологиите и на каналите за разпространяване, наред с разширението на гамата от артикули, които се фалшифицират.
Бизнес моделите, които ползват фалшификаторите, употребяват най-вече интернет за разпространяването на продуктите и за рекламиране на разпространяването и потреблението на нелегално цифрово наличие.
Интернет уеб страниците, които продават фалшифицирани артикули печелят от спомагателните приходи от реклами, които са както за високо рисково наличие (съдържание с ограничаване за възраст, хазарт и рисков софтуер), по този начин и за законни търговски марки, които по този метод търпят двойни вреди от рекламирането на такива уеб сайтове, предизвестяват специалистите.
Освен анализите на предлагането на фалшифицирани артикули и пиратско наличие, Службата изследва също и търсенето - т.е. настройките измежду жителите на Европейски Съюз към ползване на артикули и услуги, които нямат права за интелектуална благосъстоятелност. Сред претекстовете за потребителите да купуват фалшифицирани артикули и нелегално да употребяват наличие със предпазени права са ниските цени, достъпността и не по този начин мощното неоправдателно отношение на обществото към такива дейности.
Отрасълът на облеклото, обувните произведения и принадлежностите е най-големият от всички проучени във връзка с размер на продажбите и претовареност. Според оценката, неосъществените продажби в бранша в целия Европейски Съюз поради имитация се равняват почти на 55,5 милиарда лв. всяка година или на 9,7 на 100 от всички продажби.
В България неосъществените продажби заради подправяне в бранша на облеклото, обувните произведения и принадлежностите се правят оценка на към 199 милиона лв. годишно или на към 16,2 на 100 от продажбите.
Наличието на фалшифицирани артикули на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за бранша на козметиката и персоналната хигиена в Европейски Съюз. Това се равнява на 10,6 на 100 от всички продажби в бранша. В България приблизителната загуба за бранша на козметиката и персоналната хигиена е 108 милиона лв., което се равнява на 17,6 на 100 от всички продажби в бранша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР