Загубата на общото мнозинство на Еманюел Макрон рискува да отслаби

...
Загубата на общото мнозинство на Еманюел Макрон рискува да отслаби
Коментари Харесай

АФП: Вътрешните проблеми на Макрон подкопават амбициите му за европейски лидер

Загубата на общото болшинство на Еманюел Макрон рискува да отслаби още повече европейското водачество, като френският водач ще бъде разсейван от вътрешни проблеми, даже и да резервира формалния си надзор върху външната политика.

Загубата на болшинство на парламентарните избори в неделя съставлява сериозен персонален удар за Макрон, който търси трамплин за промени, откакто завоюва втори мандат през април.

Първият му президентски мандат от 2017 година беше белязан от позиционирането на Франция като главен състезател на международната сцена. Много наблюдаващи виждат в Макрон фигура номер едно в Европа след Брекзит и напускането на немския канцлер Ангела Меркел. Но неуспехът на парламентарните избори приключва сложен интервал за Макрон през последните седмици след президентския му успех над крайната десница, който почитателите означиха като победа на демократичния център против популизма.

Тежката полицейска акция по време на финала на Шампионската лига в Париж накърни репутацията на Франция в чужбина и повдигна въпроси по отношение на способността ѝ да провежда събития.

Макрон се сблъска с обвинявания, че не желае Украйна да победи Русия в битката ѝ против нашествието, откакто съобщи, че Западът би трябвало да внимава да не унижи Москва.

И въпреки че на доктрина президентът резервира цялостен надзор върху външната политика, в този момент ще има седмици на политическа битка, която ще отнеме от репутацията му на незаместим европейски водач.

" Възможно намаляване "

" Резултатите от парламентарните избори засягат политическото доверие в президента ", съобщи Тиери Шопен, специфичен консултант в Института " Жак Делор ". Това " оказва отрицателно въздействие върху въздействието му на европейската сцена ", добавя той. " От строго институционална позиция европейските въпроси остават мощен прерогатив на президента. Но в случай че президентът е възпрепятстван да реализира структурните промени, предстоящи от европейските сътрудници, това може да има негативен резултат ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Особен удар за президента, който се гордее, че е първенец по антипопулизъм, беше триумфът на крайната десница, която под управлението на възкръсналия си водач Марин льо Пен към този момент може да се похвали с 89 места в Националното заседание.

" Виждаме трендове в други държави-членки на Европейския съюз, където редица сили се стремят да разрушат Европейски Съюз от вътрешната страна ", съобщи Тара Варма от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Самата Льо Пен се стреми да управлява финансовата комисия на Народното събрание, а членовете на нейната партия биха могли да играят роля и във авторитетната Комисия по външни работи.

" Ще има доста работа с групи, които не са известни със благосклонностите си към Европа, това ще породи многолюден продан ", сподели Паскал Жоанин от фондация " Робер Шуман ".

Паоло Матера, професор по модерна история в Университета " Рома Тре " в италианската столица, съобщи, че смяна във външната политика на Франция е " евентуално невъзможна ", само че отслабването ѝ в този момент е " допустимо ".

" Макрон се надяваше да повери вътрешната политика на приближен министър-председател, с цел да се посвети на интернационалната политика ", сподели Матера. „ Но в този момент рискува да посвети доста време и сила на вътрешните въпроси в ущърб на външната политика ", сподели той.

Драги в центъра на събитията

В момента Европа изпитва дефицит на национални водачи с харизма и политическо пространство, които да отстояват нейните полезности на международната сцена.

Германският канцлер Олаф Шолц се сблъска с сложен старт на мандата си, преследван от недоволства, че поддръжката на Берлин за Украйна не е била задоволителна.

Вакуумът придава в допълнение значение на италианския министър-председател Марио Драги, някогашния началник на Европейската централна банка, който, сходно на Макрон, е възприеман като опора против популизма. Драги придружаваше френския водач и Шолц при пътуването им до Киев предходната седмица.

" Може да се каже, че анти-естаблишмънтът още веднъж е във напредък, а това, несъмнено, би било неприятна вест за Драги, който е квинтесенцията на естаблишмънта ", обявиха анализатори от консултантската компания Policy Sonar в Рим. " От друга страна, откакто Макрон е ненапълно „ неподвижен “, Драги получава централна роля на равнище Европейски Съюз през идващите месеци ", споделиха те. /БГНЕС

------------------------------------

Марин Пенетие и Гаел Браншерео за " Франс прес "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР