Загуба за Корнелия Нинова, но пък нещо добро за БСП.Така

...
Загуба за Корнелия Нинова, но пък нещо добро за БСП.Така
Коментари Харесай

В БСП след евролистата: загуба за Нинова, но нещо добро за партията

Загуба за Корнелия Нинова, само че пък нещо положително за Българска социалистическа партия.

Така могат да се обобщят мненията и на поддръжници, и на критици на водача, взели участие в закрития десетчасов пленум на " Позитано " 20 в неделя, на който препоръчаната от Корнелия Нинова евродепутатска листа след скрито гласоподаване бе изцяло пренаредена (още за листата четете тук).

Корнелия Нинова бе неодобрена от необятното управление на Българска социалистическа партия, което не се съгласи да в профил президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев от евролистата. Социалисти прибавят, че това не значи липса на рецензии против него. Упреците са, че въпреки да е заречен, не се отказал от евромандат предходния път, че защитавал Истанбулската спогодба на европейско равнище, че предложил Делян Пеевски за началник на ДАНС. От желанието на Нинова да наложи претендентите за евродепутати на Българска социалистическа партия без да се съобрази с номинациите и партийния правилник пострада най-вече заместника ѝ в партията Деница Златева, която от трето отиде на неизбираемото седмо място в листата.

Нинова vs. отговорността

" В неделя стана нещо положително за Българска социалистическа партия. Успяхме да покажем групов разсъдък, че тая партия не се води от един човек. Без да желаеме, направихме по този начин, че Бойко Борисов да наподобява несъответстващо с мненията си ", сподели пред " Дневник " социалист от управлението на Българска социалистическа партия. В неделя водачът на ГЕРБ сподели, че изключването на Сергей Станишев от листата демонстрира, че Българска социалистическа партия към този момент няма общо с европейските социалисти (какво още сподели Бойко Борисов четете тук).

Изходът от неделния пленум социалисти дефинират като доказателство, че Българска социалистическа партия не е вождистка партия, както самият Станишев я дефинира поради първичната класификация на листата. А че в действителност била най-демократичната политическа групировка у нас.

Корнелия Нинова обаче направи опит да не зачете партийните номинации и да предложи своя листа, както вършат в лидерските партии. Социалисти мислят, че е наивно да е считала, че няма да има претенции за нареждане посредством скришен избор, само че може би е разчитала, че няма да има толкоз доста спомагателни претенденти и такова фрапантно разбъркване на листата. Други пък разясняват, че евентуално се е чувствала длъжна да съблюдава думата си да не включва Станишев, към който също има доста рецензии в партията.

Изказването на Нинова, че след пренареждането на листата няма да носи отговорността за резултатите от изборите с оставка, демонстрира, че тя сигурно възприема случилото се като проваляне. Според социалисти по време на целия пленум тя се е опитвала да наподобява смирена. Други пък споделят, че доколкото я познават, би трябвало да е била гневна от резултата, само че ще се опита да извади най-хубавото от обстановката. Колкото до позициите ѝ в партията - те може и да наподобяват отслабени, само че на този стадий вътрешната съпротива няма да направи опит да я смени.

Случаят " Иво Христов " и ничиите хора в Българска социалистическа партия

Най-голямата изненада се оказа началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който при очевидно гласоподаване на местата за гражданска квота по волята на Корнелия Нинова получи четвъртото място в евролистата. Включването му измежду претендентите е било изненада и за най-близки до Нинова хора в партията. Съвсем наскоро той оглави и новосъздадения стратегически съвет към президента.

" Вероятно решението е взето 24 часа преди оповестяването на листата. В тази партията по-дълго не може да се пази загадка ", разяснява социалист от управлението на Българска социалистическа партия пред " Дневник ".

По неофициална информация Иво Христов е дал единодушие да бъде повдигнат за претендент за евродепутат в софийските региони, само че съгласно социалисти това не е станало по гледище на Корнелия Нинова. " Дали има някаква спогодба сред нея и президента Румен Радев - това знаят единствено двамата. Със сигурност обаче включването на Иво Христов в листата не става без знанието на президента и до известна степен опровергава слуховете, че той ще прави партия ", считат социалисти.

Другата изненада в листата е по-обяснима - младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова се издигнаха до второ и трето място в евролистата, тъй като са съгласно партийци " ничии хора ". " Двете фракции в Националния съвет на Българска социалистическа партия - тази на Нинова и тази против Нинова, се чудеха кои претенденти за евродепутати да поддържат и кои - не. Така Деница Златева и Янаки Стоилов изгубиха поддръжка и отидоха на по-задни позиции в листата. А младите лица, които са ничии хора и нямат " грехове по отношение на партията ", получиха гласове и от двете фракции ", считат социалисти.

В партията предвиждат мощна акция на кандидатите, които ще разчитат на гласоподаване с преференции, с цел да получат по-предно място в листата с претенденти. Според социологическите прогнози сигурните места са 5-6.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (228)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР