Загиналите в Турция и Сирия при двете мощни земетресения в

...
Загиналите в Турция и Сирия при двете мощни земетресения в
Коментари Харесай

Над 5000 жертви в Турция и Сирия. Хора слушат безпомощно воплите на затрупаните си близки, но техника не идва - Свят

Загиналите в Турция и Сирия при двете мощни трусове в Турция надвишиха 5000 души. Ранените са над 20 хиляди. Срутени са хиляди здания. Президентът Реджеп Ердоган разгласи 10-те най-засегнати южни провинции за зона на злополучие и вкара там изключително състояние с изказване, в което благодари на 70-те страни, отзовали се с помощ за страната му.

Спасителните екипи се борят с времето, с цел да изпреварят гибелта, само че картината на бедствието е покъртителна: съумели да се спасят на открито чуват виковете и молбите за помощ на свои близки отдолу под руините, само че не могат да им оказват помощ. Чакат тежка техника да вдигне отломките, само че тя не идва.

Така репортерите на място на Би Би Си и АП разказват протичащото се през втория ден след бедствието, сполетяло Югоизточна Турция с вчерашните трусове с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, станали покрай границата със прилежаща Сирия.

Данните

Властите в Турция оповестиха, че убитите в страната са повече от 3419 души единствено след първото земетресение, блъснало в 4:17 сутринта на 6 февруари, до момента в който хората са спели. Още минимум 1600 души за умрелите в Сирия.

Безответни вопли за помощ

„ Тук има мъртво тяло. Той е мъртъв и никой не го е извадил. А изпод се чува женски глас “ - споделя гражданин на южната провинция Хатай пред кореспондент на Би Би Си. Разговорът се води на разсъмване, още е мрачно на открито. Мъжът моли репортера да приказва по-силно, с цел да чуят долу, че има хора. Докато приказва, от отломките се разнася женски глас. Тя вика още веднъж, а по-късно удря по метала, пробвайки се да задължи мъжа там. Но той самичък не може да направи нищо. Цялата къща е срутена и ще са нужни машини, с цел да вдигнат тежките парчета.

Това е история за крясъци без отговор, която се повтаря още веднъж и още веднъж в този район, отбелязва английската медия.

Наблизо различен гражданин на Хатай, Дениз, показва срутената постройка, в която са затрупани родителите му. " Те издават звуци, само че никой не идва. Опустошени сме. Боже мой... Те викат: " Спасете ни! ", само че ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? ", пита той.

От Хатай пристигна и добра вест: ганайският футболист Кристиан Атсу, който има 107 участия за Нюкасъл, е изваден от руините на постройка с пострадвания, само че жив, заяви мениджърът му Мустафа Озат пред турското радио. Спортният шеф на клуба, Танер Савут, към момента е под руините.

Още по-близо до епицентъра от Хатай, в град Кахраманмарас, гори огън. Само там срутените здания са хиляди, а броят на бездомните – още по-голям. Около огъня се грее семейство, което е прекомерно уплашено от стотиците вторични земетресения, с цел да се върне в мощно развалената постройка. Дървата за огрев са всичко, което имат.

" Едва успяхме да избягаме от вътрешността на къщата - споделя Несет Гюлер. - Имаме четири деца. Напуснахме къщата с тях в последния миг. Има няколко души, които са хванати в капан вътре. Това е голямо злополучие. Сега чакаме без вода и храна, в обезверено положение сме ".

В Адана завита с одеяло жена седи и плаче пред срутила се постройка. Дъщеря ѝ Сенай е била на втория етаж. Сега я няма. Майката Нуртен стои тук денонощно, само че няма вести. " Когато щерка ми лежи в студа, по какъв начин мога да си легна в топлото легло - пита тя. - Дъщеря ми в никакъв случай не е обичала студа, о, Боже. Тя е подземен. Сърцето ми гори. "

Чуват се бормашините и тропотът на багера. Приятелите на Нуртен я утешават. Дъщеря ѝ има две лични девойки - и двете сега учат в чужбина. Опитват се да се върнат в Турция.

" Какво ще кажа на девойките? Те ще дойдат тук през днешния ден. Какво би трябвало да им кажа? Те бяха поверили майка си на мен ", ридае Нуртен.

През това време спасителите се борят с времето под пороен дъжд и сняг в Югоизточна Турция. Някои се борят с отломките с голи ръце. Тежки машини работиха цялата нощ в Адана, а лампи осветяваха срутените здания и големите бетонни плочи. От време на време работата стопира и се чуват крясъци на тържествуване: открит е оживял! Или вопъл за труп.

Адана е цялостна с бездомници. Едните са изгубили домовете си, другите се опасяват прекалено много, с цел да се върнат в тях. Някои са без обувки, палта и зарядни за телефони. А на открито е мраз, идват дни с минусови температури.

В цялата страна 8000 души са избавени от над 4700 разрушени здания, заяви в последното си изказване турската Служба за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (AFAD). 380 000 души са приютени в убежища и хотели, търговски центрове, на игрища и джамии.

Но техниката не доближава на всички места. „ Чувахме гласовете им, те викаха за помощ “, споделя Али Сило пред АП за двамата си родственици, които не са били избавени в турския град Нурдаг. В един миг виковете спрели. После разкрили телата.

Нургюл Атай споделя пред Асошиейтед прес, че чува гласа на майка си под руините на срутената постройка в турския град Антакия, столица на провинция Хатай, само че нейните и на други хора опити да обхванат в руините са били безрезултатни, защото не е имало тежка техника, която да им помогне.

13 милиона души от 85-милионна Турция са наранени по някакъв метод от земетресенията – разгласи Ердоган, обявявайки изключителното състояние. Според СЗО броят на засегнатите може да доближи 23 милиона.

Сирия

Болниците в Северна Сирия са претъпкани. Медицинският личен състав работи непрекъснато, с цел да отговори на големия брой ранени, споделя Себастиан Гей, началник на задачата в страната на " Лекари без граници ".

Засегнатият регион в Сирия е разграничен сред следената от държавното управление територия и последния анклав в страната, следен от опозицията, който е обкръжен от подкрепяните от Русия държавни сили. Контролираният от бунтовниците анклав е цялостен с към 4 млн. души, разселени от други елементи на страната поради войната. Много от тях живеят в здания, които към този момент са били развалени от военните бомбардировки.

В следените от държавното управление региони са починали повече от 800 души, в северозападната част от страната, където се разпореждат бунтовниците, жертвите също са минимум 800, по данни на " Белите каски " - организацията, която управлява избавителните интервенции.

Ранените в Сирия са общо 3 600 души.

Земетресенията са провокирали и още един проблем: избягали са минимум 20 пандизчии от сирийски затвор, за които се счита, че са джихадисти, оповестява Агенция Франс Прес. Това е станало допустимо, откакто земетресение е развалило постройката.

В пандиза в град Рахо покрай турската граница се намират към 2000 пандизчии, като за към 1300 от тях се допуска, че са бойци на ИД, съобщи чиновник в пандиза. В него се намират и бойци от водените от кюрдите сили.

" [Затворниците] започнаха да се бунтуват и поеха контрола над елементи от пандиза. Избягаха към 20 пандизчии... за които се счита, че са бойци на " Ислямска страна ", споделя той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР