Загадъчната дървена статуя, наричана Шигирски идол, някога висока над 5

...
Загадъчната дървена статуя, наричана Шигирски идол, някога висока над 5
Коментари Харесай

Загадъчната дървена статуя е два пъти по-стара от египетските пирамиди

Загадъчната дървена скулптура, наричана Шигирски кумир, в миналото висока над 5 м, е два пъти по-стара от египетските пирамиди и може да разкрие секрети за митологията на основателите й, заяви в. "Дейли мейл ".

Шигирският кумир е открит в съветско торфено тресавище, северно от Екатеринбург през 1894 година от търсачи на злато. Той е с издълбани зигзагообразни линии по цялото тяло и осем човешки лица. Предишните проучвания демонстрираха, че е на 9500 години, само че новите разбори на проби от дървото, взети през 2014 година, прецизираха възрастта му на 11 600 години. Това го прави една от най-старите известни антропоморфични статуи в света.



Забележително е, че огромна част от дървената статуя е оживяла. Някои детайли обаче са изгубени и в този момент тя е единствено 3,35 м. Съхранява се в Регионалния музей в Свердловск.

Според новия разбор, оповестен в сп. "Антикуити ", Шигирският кумир е изработен от дървесината на лиственица. Стволът първо е разсечен на две половини, а по-късно от него е отделена дълга дъска, от която е направено тялото. Ясно се виждат дървесните пръстени, което удостоверява, че е употребен един дънер. За издялването му е послужил гладък камък и каменни длета с най-малко два или три разнообразни размера. Така са направени присъщите внезапни.

Загадъчните зигзаговидни линии по тялото съгласно учените са свързани с антични духовни вярвания. Възможно е те да са от митологията на живелите в региона хора. Зигзагът може да символизира вода, змия, гущер, да дефинира граница, да алармира заплаха. Правите линии може да символизират земята или хоризонта.

Кръст, ромб, квадрат може да значат огън или слънце. Възможно е лицата да са облици на духовете, за които античните са считали, че живеят в техния свят. Вертикалната позиция на фигурите може да е обвързвана с подчиненост.

Според Светлана Савченко от Историческия музей в Екатеринбург идолът споделя историята на основаването на света съгласно мезолитния човек.

Oldest #Wooden #Statue in the World: The 10,000-Year-Old Shigir Idol - https://t.co/KVFVqIDVjn pic.twitter.com/DnJNfA88DB
— ancient-origins (@ancientorigins) December 30, 2017
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР