Заедно със своята приятелка Полина подписаха писмо срещу агресията на

...
Заедно със своята приятелка Полина подписаха писмо срещу агресията на
Коментари Харесай

Рускиня в Русе: Майка ми подкрепя Путин. Това ми разбива сърцето!

Заедно със своята другарка Полина подписаха писмо против експанзията на съветския президент

„ Надявам се, че това е краят на Путин “, споделя рускинята Анастасия, която дружно с приятелката си Полина е подписала писмо против експанзията на Путин. В момента и двете са в България и се надяват, че украинците ще устоят.

“Майка ми поддържа Путин. Гласува за него. Това ми разрушава сърцето”, споделя Анастасия, представена от.

Тя е приключила Московския държавен институт по интернационалните връзки, само че от 2016 година живее в Германия. “Когато нашествието в Крим стартира, аз и цялата ми група в университета бяхме срещу експанзията. Много ни беше боязън да изразим мнението си, тъй като можеше да ни изключат. Вече бях получила две предизвестия. Затова и не споделих нищо”, спомня си рускинята. “Осъзнах, че не мога да пребивавам в Русия повече. Чувствах се малцинство. Повечето ми другари също напуснаха Русия в идващите години.” Тя съумява да завоюва стипендия за Германия и да замине да следва там. След това работи за Apple, даже за малко се връща в Русия, само че не желае да остава в родината си. “Животът в Москва е прекрасен и можеш да си добър потребител там. Но животът не е единствено изразходване, има и правила.”

Сега Анастасия е в Русе, с цел да посети своята състудентка и другарка Полина. В началото на март двете подписват писмо дружно със свои сътрудници и професори, което “недвусмислено осъжда военните дейности на Руската федерация на територията на Украйна”. На 4 март в Русия влезе в действие нов закон, съгласно който публикуването на “фалшиви новини” за армията ще бъде наказвано с до 15 години затвор. Така всички, които са подписали писмото, евентуално могат да попаднат под ударите на новото законодателство.

Затова Полина краткотрайно напуща Русия и отива в Русе с приятеля си, който е българин. “Временно съм тук, още възнамерявам да се върна в Русия”, споделя тя. Но по кое време? “Може би, когато митингът се разшири, може би, когато повече хора са подготвени да се разгласят против режима”.

“Приятно е да мислиш, че твоята страна прави вярното нещо”

Режимът на Путин към момента се радва на необятна поддръжка. Според данните на социологическия център “Левада” към края на февруари утвърждението за съветския президент е било 71%. Анастасия и Полина търсят аргументите отвън общоприетите пояснения за пропагандата и операциите. “Има хора, които поддържат режима, тъй като по този начин по-лесно одобряват протичащото се. Ако погледнеш страната си, ще осъзнаеш, че едно време тя се е борила против фашизма, а в този момент е агресор”, споделя Анастасия. “Тя се държи като фашистка страна. Не можеш да приемеш сходно нещо. Приятно е да мислиш, че твоята страна прави вярното нещо, че освобождава Украйна от фашизма, вместо да погледнеш истината в очите.”

За Анастасия трите съществени съставки от рецептата за покоряване на едно общество са “контролирани от страната медии, агитация и добре платени IT-експерти, които работят за управляващите”. И по този начин се стига до обстановката през днешния ден, в която истината за огромна част от руснаците звучи като от някакъв успореден свят. “Пропагандата работи добре. Аз съм политолог, образованието ми е от три страни. Но когато чувам какво споделят в Русия, тъй като желая да съм осведомена и за тяхната версия, в действителност звучи убедително”, признава и Анастасия. “Ако не знаеш по какъв начин да проверяваш информация и по какъв начин да мислиш сериозно, е елементарно да повярваш.”

Голямата част от приятелите и състудентите на Полина и Анастасия, които са срещу войната и подлагат на критика режима, са напуснали Русия. Но фамилиите им са към момента там. “Цялото ми семейство, с изключението на дребната ми сестра, поддържа Путин”, споделя Полина. “Те гледат съветската телевизия и имат вяра на това, което виждат там. Много е мъчно за мен.” В началото тематиката за съветската инвазия даже предизвикала смесени настроения, само че с времето позицията на доста от руснаците се втвърдила. “В началото татко ми смяташе, че това е извънредно и че Русия ще изгуби от войната. Но с времето той промени мнението си”, споделя Полина.

“Да, Путин е неприятен, само че какво можем да създадем?”

През 2017 година Анастасия провежда първия си митинг в Берлин. Повод за него са обвиняванията в корупция против някогашния към този момент президент Дмитрий Медведев. Алексей Навални тогава разгласява отчет, съгласно който Медведев е ощетил страната с над 1 милиард евро и се е сдобил със скъпи имения и яхти. „ Тогава не пристигнаха доста хора. Но през 2021-а, когато арестуваха Навални и се появи информация за двореца на Путин, организирахме различен митинг и този път пристигнаха 3000 човека”, спомня си Анастасия. Но с мъка признава: “Опитвахме се да притеглим внимание, само че никой не слушаше. Хората споделяха “Да, Путин е неприятен, само че какво можем да създадем?”. И ето до каква степен се стигна.”

Тя споделя, че съветският президент се е подготвял от години за протичащото се сега. Докато светът си е затварял очите. “Той отстрани свободата на словото, свободата да протестираш, той убиваше и задържаше хората, които му се противопоставяха. Самият Путин няма никакви проблеми в този момент, тъй като е добре квалифициран. Но елементарните руснаци ще платят цената”, споделя политоложката.

А отсам накъде?

И двете дами не се наемат да предвиждат по кое време и по какъв начин ще завърши спорът. Засега Полина остава в България. Тя дава частни уроци на руснаци онлайн и по този начин се устоя. Но не е ясно какъв брой устойчиви ще са приходите ѝ. “Притеснявам се, че в случай че ситуацията продължи да ескалира, доста от клиентите ми няма да могат да си заплащат. Освен това получавам парите си в рубли, а курсът се срутва непрекъснато. Преди войната получавах двойно повече в еквивалента на долари или евро”, признава тя.

“Надявам се, че това е краят на Путин. Ще се веселя да се върна в Русия и да се включа в политиката”, споделя Анастасия. Но психическото положение на съветския президент и границите, които е подготвен да прекрачи, я плашат. “Той е умопобъркан. И ме е боязън, че нуклеарната офанзива не е изключена.” В момента тя оказва помощ на бежанците от войната, приказва против съветската експанзия и се надява, че украинците ще устоят. “Те са от вярната страна и съм сигурна, че ще се борят до края. Надявам се, че ще завоюват.”
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР