Заедно с България, Полша беше държавата, на която Русия спря

...
Заедно с България, Полша беше държавата, на която Русия спря
Коментари Харесай

След спирането на руския газ - поляците имат готовност да се справят с кризата

Заедно с България, Полша беше страната, на която Русия спря газа поради отхвърли да се заплаща в рубли. Руският снабдител на синьо гориво към този момент спря газоподаването в няколко полски градове.

Загурув се намира в централната част на Полша, на към 250 км от Варшава. От средата седмицата газоподаването в града е спряно. Компанията, захранвала обитаемото място със синьо гориво, е съветска.

" В Загурув всички образователни заведения, детски градини, медицински центрове, кметството - на всички места се употребява природен газ. ", споделя Карол Блашчак, зам.-кмет на Загурув.

В града са газифицирани цели квартали - в този момент готвенето и отоплението в тях е невероятно.

В Загурув има огромна фабрика за произвеждане на храна за животни. Работата й е прекратена и в случай че газоподаването на бъде възобновено дни, загубите ще са големи.

Подобна е обстановката в Леба, курорт на Балтийско море. В към 80% от постройките в града има дефицит на газ и проблеми с отоплението и топлата вода.

" Майските празници са на прага и хотелите в Леба са подготвени да отворят порти и да посрещат посетители. Не мога обаче да си показва по какъв начин ще се работи в случай че има дефицит на газ. ", споделя Катаржина Витке, управител на хотел в Леба.

След последните две тежки години поради коронавирус пандемията, очакванията на локалния туристически бранш още веднъж са попарени, разясняват анализатори.

Варшава към този момент разгласи, че ще се се оправи със комплицираната обстановка, в която я слага Русия. Газохранилищата в страната са запълнени на над 70% от размерите си, а от на следващия ден ще проработи и газовата връзка сред Полша и Литва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР