Заедно и в подкрепа Африка“Изказване на управляващия директор на МВФ

...
Заедно и в подкрепа Африка“Изказване на управляващия директор на МВФ
Коментари Харесай

Изказване на Кристалина Георгиева по време на Срещата на високо равнище между ЕС и Африканския съюз

„ Заедно и в поддръжка Африка “

Изказване на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева на кръглата маса на срещата на върха ЕС- Африкански съюз по отношение на финансирането на резистентен и приобщаващ напредък в Африка на 17 февруари 2022 година

„ Ваши превъзходителства, другари, за мен е чест да се причисля към вас през днешния ден.

Докато светът излиза от невиждана рецесия, всички страни се борят с провокации, само че това важи с особена мощ за Африка. През 2020 година Африка претърпя мъчително стесняване на стопанската система. Оттогава растежът се възвърне, само че за доста страни темпът му не дава отговор на нужното.

Както през 2021 година, по този начин и през 2022 година плануваният напредък в Африка изостава от междинния за света. А би трябвало да е противоположното. Африка би трябвало да се развива изпреварващо по отношение на останалата част от света, с цел да могат страните да основават работни места и да покачват стандарта на живот.

Действия на МВФ в поддръжка на Африка

Именно в този подтекст ние от МВФ предприехме невиждани дейности в поддръжка на нашите страни членки, изключително страните на африканския континент. Обичам да споделям: ние се активизираме дружно и в поддръжка на Африка.

Реформирахме рамката си за разпределяне на заеми при облекчени условия. И тук желая да отлича министър-председателя на Швеция Магдалена Андершон. Нейното водачество като ръководител на Международния валутен и финансов комитет (МВФК) ни оказа помощ да увеличим достъпа на африканските стопански системи до финансиране от МВФ. В резултат на това през предходната година предоставихме заеми в размер, който надвишава 13 пъти средногодишния размер на заемите, предоставени през предходното десетилетие.

Бързо пристъпихме и към разпределение на специфичните права на тираж (СПТ). Както беше прието, това оказа помощ на Африка, въпреки и в незадоволителна степен. В някои страни то доближи до 6 % от техния Брутният вътрешен продукт — поддръжка, която напълно не е незначителна. Но все пак финансирането в размер на 33 милиарда щатски $ за африканските страни от общо 650 милиарда щатски $ очевидно не е там, където бихме желали да бъде.

Така че прекосяваме към идващия стадий, който е широкомащабно даване на СПТ — от страни, които са ги получили, само че не се нуждаят в такава огромна степен от тях, към страните, които изпиват остра потребност от финансиране.

Това е подтекстът, в който се движим.

Пътят напред

Насочваме се към световната цел за преразпределяне на 100 милиарда щатски $ към уязвимите страни, сложена от водачите предходната година. По това време за мнозина тя звучеше изцяло непостижима. Но през днешния ден сме извървели повече от половината път към постигането й.

Членовете на Г-20 са поели ангажимент за даването на 60 милиарда щатски $, като, несъмнено, призоваваме за спомагателното увеличение на тази сума.

Съществуват два метода за даване на заем посредством СПТ:

На първо място, изпитаният Доверителен фонд за понижаване на бедността и напредък. С горделивост мога да заявя, че МВФ е в положение да отпуска заеми на страните съразмерно на качеството на техните стратегии за промени. Ние няма да постановяваме ограничавания на поддръжката за нашите страни членки от Африка.

Но това към момента не е задоволително, тъй като осъзнаваме, че Африка, както и останалата част от света, е изправена пред комплициран преход към нисковъглеродна, устойчива на изменението на климата стопанска система. И Африка би трябвало да построи резистентност към бедствия и разтърсвания.

Така че с поддръжката на нашите членове в този момент сътворяваме новаторският Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост (RST).

Канализиране на Доверителния фонд за резистентност и непоклатимост и СПТ

За първи път в историята си МВФ ще предложи по-дългосрочни падежи и по-дълги гратисни интервали, с цел да поддържа напъните за структурна промяна на стопанските системи от зараждащите пазари и разрастващите се страни.

Нашата цел е дизайнът на новия Доверителен фонд да бъде утвърден на пролетната ни среща през април. Моля всички страни членки да ни оказват помощ да спазим този период и по този метод да влезем във фаза на осъществяване до есента.

Какви са характерностите на този нов Фонд?

Първо, ще се стремим да поддържаме доста ниски лихвени проценти — близки до лихвените проценти за СПТ, които през днешния ден към момента са 0,05% (5 базисни пункта).

Второ, ще предложим политическа поддръжка за по-дългосрочни стратегии за структурна промяна с десетгодишен гратисен интервал и двадесетгодишен интервал на погашение.

Трето — и това е главната ни цел — стремим се да катализираме вложенията на частния бранш в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи. С други думи, да премахнем пречките пред присъединяване на частния бранш и да дадем опция за огромно финансиране, от което се нуждае Африка.

През май предходната година направихме оценка на потребностите на африканския континент до 2024 година: единствено за превъзмогване на последствията от COVID-19 ще бъдат нужни 285 милиарда щатски $, а за връщането на Африка на пътя на растежа, по който тя може да настигне или да се изравни с по-напредналите стопански системи, са нужни два пъти повече средства.

Разбира се, тази сума ще изисква и промени в страните, които ние ще поддържаме — за активизиране на вътрешните запаси, качество на разноските (особено вложения в човешкия капитал), както и за увеличение на присъединяване на частния бранш.

Всъщност обсъждаме с общността на частния бранш по какъв начин най-добре да стане това. Основната концепция е, че би могло да се способства за понижаване на риска за частните вложения посредством заемане на средства от Доверителния фонд за непоклатимост и резистентност. Укрепването на политическата среда по-късно ще сътвори условия за приток на вложения, а това от своя страна ще разреши съгласуваното присъединяване и на банките за развиване.

Така че главното ми обръщение през днешния ден е, че сме на прав път в напъните си да допринесем в забележителна степен за финансирането на разрастващите се страни и по-специално на Африка. И имаме намерение да създадем това в съдействие с други. Днес чухме от ръководителя фон дер Лайен и за самодейността „ Глобални портали “, която има същите цели за широкомащабно финансиране от страна на частния бранш.

Има огромен интерес към въпроса дали можем да насочим СПТ посредством районни банки за развиване. И отговорът на този въпрос е, че за жалост не можем. Позволете ми да обясня за какво:

Много бихме желали да си партнираме тясно с районните банки за развиване. Но повода, заради която нашите членове не могат да насочат СПТ непосредствено към районните банки за развиване, е, че би трябвало да защитим качеството на запасите на актива, наименуван „ Специални права на тираж “.

И явно отговорността за гарантиране на качеството на аварийните активи е на МВФ. За нашите членове, които желаят да дават СПТ, е жизненоважно това да става при съблюдаване на законовите разпореждания на Фонда.

В този подтекст обаче ние се застъпваме за още по-тясно съдействие – за работа в партньорство, за потребление на експертния опит на районните банки за развиване и за търсене на способи да използваме повече запаси дружно.

Бих желала да благодаря на президента Сал и на президента Макрон, които поставиха основите на тази философия през ноември 2020 година А в този момент — с поддръжката на толкоз доста други хора — към този момент сме минали забележителен път към тази цел.

„ Невъзможно е, до момента в който не бъде направено “, по думите на един африкански водач, на който всички се възхищаваме.

Благодаря ви. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР