Задкулисието управлява държавата и премиерът е зависим от него, заяви

...
Задкулисието управлява държавата и премиерът е зависим от него, заяви
Коментари Харесай

Румен Радев настоя за присъди на политици

Задкулисието ръководи страната и министър председателят е подвластен от него, съобщи Корнелия Нинова след отхвърли на Борисов да уволни Румен Порожанов макар свадите, в които министърът бе забъркан.

" Не можем да градим съвременна България, в случай че оставим нещата постарому, като се вихри безотговорност и безвластие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието ", съобщи Радев в Асеновград, където бе за празника на града. Държавният глава акцентира, че България няма да е знак на корупция, когато спре единствено да се приказва, а има " разнищване и пречистване ". Радев уточни, че за справяне с проблемите са нужни разкрития, конфискация и връщане на пари. " Всяка седмица министър председателят събира директно подчинените му служби и способени органи и както се ровят в кофите за отпадък за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в парцелите и компаниите на политици посредством подставени лица ", безапелационен бе той. По думите му институциите няма да могат да стимулират бездействието си, в случай че медиите не престават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

С подигравка Радев означи, че казусът на Бойко Борисов не е в неналичието на домашни визити у негови министри и партийци. " Не е даже и във обстоятелството, че назначеният от ръководещите антикорупционен орган не хваща необяснимото благосъстояние на някои политици, и даже да го правеше, той щеше да установи единствено крайната фаза на корупционния акт и дребна част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на ръководството генерира корупция в огромни размери и това не може да се лекува с медийно осветление на прегрешилите и оставки ", съобщи президентът. Той прикани за транспарантно и отговорно ръководство с ясни механизми за надзор, които да пресекат корупционните потоци.

" Задкулисието ръководи страната и министър председателят е подвластен от него. " Моралът " на Борисов се сблъска със задкулисието и второто победи ", разяснява още веднъж от Асеновград Корнелия Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия напомни изказване на премиера, който около " Апартаментгейт " и свадите с къщи за посетители се бе заканил фрагментите на ГЕРБ да напущат постовете си даже единствено при подозрения за нередности. " Не подозрения, а обстоятелства има за министър Порожанов, само че Борисов не смее да му изиска оставката. Защо? Защото не е негов министър. Защото различен го назначи отпред на министерството с най-сериозен бюджет за асимилиране ", съобщи тя. Нинова напомни за имотните кавги с финансовия министър Владислав Горанов и Николина Ангелкова, от които нищо не последва. " Така в никакъв случай няма да има правдивост. Ще не престават да крадат милиони от парите на народа, а на него да подмятат трохи. Затова Борисов не желае да подаде оставка при загуба, до момента в който не си подсигурява идващ основен прокурор, който да не го закача ", счита Нинова. Според нея решението е преди избора на основен прокурор да бъдат изменени пълномощията му, като се ограничи безконтролната му власт, а актовете му минат под правосъден надзор. Нов закон за КПКОНПИ, както и Европейска прокуратура отпред с Кьовеши са другите решения съгласно водача на Българска социалистическа партия.

КПКОНПИ призна за неналичия от имотните заявления на агроминистъра

От антикорупционната комисия признаха, че са скрили информация от имуществената декларация на земеделския министър Румен Порожанов. Това било по негово предпочитание, защото той не желал да разгласяват данните на брачната половинка му. Порожанов се оправда, че към този момент не живеел с жена си и след експлоадирането на абсурда въпреки всичко изиска комисията да разгласява цялата информация от декларацията. При инспекция на документите от КПКОНПИ разкрили несъответствия в приходите му за 2017 година, те обаче били конкретизирани с коригираща декларация. Миналата седмица стана ясно, че в декларацията си за 2018 година Порожанов не е вписал имотни покупко-продажби на брачната половинка си и облагата от 160 хиляди лева Министърът към този момент не живеел с Веска Порожанова, само че в декларацията си не е попълнил колоните " съществуване на фактическа разлъка ", " не живее дружно със брачната половинка си и няма общо домакинство и няма да заявява нейното имущество и приходи на съображение чл.37, алинея 5 от ЗПКОНПИ ", както и " фактическо общуване на брачен начала ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР