Задават ли се по-високи сметки за стоките и услугите? Само

...
Задават ли се по-високи сметки за стоките и услугите? Само
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Поскъпването на газа и тока – как ще се отрази на сметките ни

Задават ли се по-високи сметки за стоките и услугите? Само след дни – на 1 юли, ще стане ясно тъкмо с какъв брой ще скочат новите цени за парното и топлата вода, както и за тока.

„ Булгаргаз” изиска сред 16 и 18% по-висока цена на природния газ, само че от енергийния регулатор предвиждат нарастването да не е повече от 10%. За тока също се приготвя нарастване – сред 1,7% и 2,6%.

Снимка: bTV

Опитите за лансиране на концепцията, че КЕВР би трябвало да потиска цените, е нездравословно за българския бизнес и българската стопанска система като цяло, счита Христо Казанджиев, енергиен специалист от Български енергиен конгрес. По този метод КЕВР отсрочва във времето едно фактически шоково повишаване, добави той.

Снимка: bTV

Шокът ще пристигна през септември, когато ще се види какво ще бъде покачването за идващия интервал, чакам то още веднъж да е 15-18%, и първото тримесечие на 2019 година, когато регулаторният интервал ще се базира единствено на високи цени на петрола и петролните деривати. Тогава също ще има съществено повишаване, предвижда Казанджиев.

По думите му желаното от „ Българгаз” повишаване е разумно, целесъобразно и в сходство с разпоредбите за ценообразуване. Според него КЕВР употребява несъстоятелни, в някои връзки неуместни, причини, с цел да потиска цената на природния газ, и то освен в този момент, а от доста дълго време.

С това нарастване от 10% КЕВР принуждава „ Булгаргаз” да продава природния газ под себестойност, акцентира той.

„ Предложението на КЕВР, което и през днешния ден ще бъде обсъждано, е за 10,7% нарастване за третото тримесечие. Това би довело до повишаване на парното с към 7,5%, а еленергията се чака да нарастне приблизително с 2,25% за бита. Това не е в следствие единствено на нарастването на цената на естествения газ”, пресметна Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ За стоките и услугите повишаването ще бъде друго. Там, където природният газ се употребява като суровина, то ще бъде най-голямо. Например в случай че природният газ е 50% в себестойността – торовите фабрики, химията, повишаването явно ще бъде 5%. Но в множеството случаи в себестойността той е надалеч под 10%, т.е. повишаването ще е под 1%. Може би в действителност няма и да го има поради конкуренцията, т.е. ще е за сметка на резултата на компанията”, означи Велев.

Според него КЕВР употребява всички благоприятни условия, които ѝ дава законът, с цел да прави цени, които да са в интерес на жителите и бизнеса и в това време да не убиват енергийната система. „ Въпросът е дали по този метод би трябвало да се пресмята цената на природния газ. След съглашението на Европейска комисия с „ Газпром” към този момент имаме опция за избор – дали да считаме цената като функционалност на петрола 9 месеца обратно и курса на $, или да я считаме по различен метод – като цена на настоящия пазар на газ, или някаква композиция сред двете. Това е значителният въпрос – кое е по-изгодно за потребителите у нас”, посочи Велев. Важно е да създадем по този начин, че не КЕВР, а пазарът да дефинира цената на природния газ, акцентира той.

Любослав Костов от КНСБ посочи, че всяко повишаване на междинните първични материали за бизнеса води до отражение в крайната цена. „ Крайната тежест я понася българският консуматор. И до момента в който икономическият напредък във всяка зона на България доближава по друг метод, то повишаването на природния газ или на тока е еднообразно за всички – и за хората във Видин, и хората в София”, посочи Костов.

Той не е склонен, че би трябвало да се остави цената да пораства. „ Енергетиката е необикновен бранш, той не предстои на напълно конкурентни правила като останалите”, счита той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР