Задавали ли сте си въпроса как трябва да се държите

...
Задавали ли сте си въпроса как трябва да се държите
Коментари Харесай

Как да влияем на хората около нас – 5 съвета от психолози

Задавали ли сте си въпроса по какъв начин би трябвало да се държите с хората към вас, с цел да съумеете да повлияете на техните мисли и усеща и да ги накарате да се вслушват в думите ви?

Според психолозите съществуват някои лесни за осъществяване трикове, които могат да оказват помощ за постигането на тази цел.

Ето част от тях:

Поискайте услуга

Въпросният трик е прочут като резултата на Бенджамин Франклин. По времето когато видният американски политик, академик и откривател бил член на законодателното заседание на щата Пенсилвания, той се изправил пред един непредвиден проблем – неприкритата неприязън на собствен сътрудник. Въпросният човек бил богат и добре просветен, а въздействието му в американското държавно управление ставало все по-голямо. По тази причина Франклин желал да изглади връзките си с него. За да реализира това, той прибягнал до един остроумен прийом - решил да изпрати на съперника си писмо с молба да му даде назаем рядка книга, която била част от неговата сбирка. Мъжът, чието име не е известно, незабавно се съгласил, а седмица по-късно Франклин я върнал с благодарствена записка. Твърди се, че от този ден нататък двамата станали отлични другари.

Benjamin Franklin's guide to spotting pseudoscience via
— Bloomberg (@business)
Каква е повода за тази промяна? Редица проучвания демонстрират, че настояването на услуги има очебийно позитивен резултат върху връзките сред хората. Това е обвързвано с така наречен доктрина за самовъзприятието. Според нея нашите настройки се образуват през наблюдението на личното ни държание и желанието ни да намерим в него смисъл, без да се фокусираме върху първопричината. Казано по различен метод – влизаме в ролята на непряк наблюдаващ, с цел да разберем личните си действия. По тази причина, когато вършим услуга на някого, в съзнанието ни той става позитивен воин. По този метод ние оправдаваме своето деяние – въпреки всичко не бихме създали нещо положително за неприятен човек, нали?

Слушайте и повтаряйте

Един от най-сигурните способи да повлияем на хората, с които поддържаме връзка, е като проявим емпатия, показвайки им, че разбираме по какъв начин се усещат. Можем да реализираме това, перифразирайки и повтаряйки това, което нашия събеседник е споделил. Целта на този прийом е да се помогне на говорещия да чуе личните си мисли. По този метод се улеснява вземането на решения или постигането на прочувствено облекчение. Ако слушаме нашите другари и перифразираме това, което са споделили, под формата на въпрос, ние освен демонстрираме, че сме вникнали в думите им, само че и ги предразполагаме да ни споделят повече неща. В резултат те също ще се вслушват по-внимателно в казаното от нас, защото с държанието си сме показали откровена угриженост.

Правете похвали

На пръв взор това наподобява явно – в случай че ласкаете някого, този човек ще ви харесва повече. Психолозите обаче означават, че това в действителност не е тъкмо по този начин. Важно е да се означи, че в случай че ласкателството наподобява неискрено, то може да има по-скоро отрицателен резултат. Според така наречен доктрина за когнитивния баланс, препоръчана от Фриц Хайдер, с цел да има съгласие и естетика сред двама души, би трябвало да има баланс в мислите, страстите и обществените връзки посред им.

Dale Carnegie would dig this research on winning friends and influencing people.
— Inc. (@Inc)
Подобна естетика е допустима единствено тогава, когато другите хрумвания на хората могат да съжителстват дружно без напрежение или спорове. Според теорията това, което харесваме или не в някой различен човек, е обвързвано с салдото на взаимоотношенията ни с него. По тази причина, в случай че вършиме откровени похвали на някой, който има високо самочувствие, вие ще му се харесате, защото потвърждавате мнението му за себе си. В същото време, в случай че ласкаете човек, който има ниско самочувствие, това най-вероятно ще има противоположен резултат и ще му станете антипатични, защото думите ви ще са в прорез с метода, по който той се възприема. Това, несъмнено, по никакъв метод не значи, че би трябвало да унижавате хората с ниско самочувствие.

Бъдете доброжелателни

В своята книга „ Как да печелим другари и да влияем на другите “ известният американски публицист и основател на курсове за личностно развиване Дейл Карнеги акцентира, че никога не трябва да подчертаваме върху грешките, които някой позволява. Причината е, че това непроменяемо ще утежни връзките ни с въпросния човек. Как тогава да му покажем, че бърка? Според психолозите, има метод да изразим своето противоречие, трансформирайки това в доброжелателен диалог, без да накърняваме егото на нашия събеседник.

It's not an argument if you are both on the same side. Here's how to make the Ransberger Pivot work for you.
— Ken Downer (@RapidStartLdr)
Тази тактичност се назовава „ Центърът на Рансбергер “. Създадена е през 1982 година от Рей Рансбергер и Маршал Фриц. Идеята, която стои в основата ѝ, е доста елементарна - вместо да спорите с някой човек, изслушайте какво има да каже той. Опитайте се да разберете неговата позиция, както и метода, по който се усеща. След това акцентирайте върху тези неща, с които сте съгласни, и ги използвайте, с цел да обясните какво е личното ви мнение. По-този метод шансът вашият събеседник освен да ви изслуша, само че и да разреши да го коригирате, става доста по-голям.

Кимайте постоянно

Този трик е елементарен за осъществяване, само че в това време може да бъде и извънредно потребен. Според редица проучвания, когато хората кимат, до момента в който слушат различен човек, те са доста по-склонни да се съгласят с него. В същото време, в случай че някой кима, до момента в който приказва, събеседниците му неумишлено стартират да повтарят това придвижване. По тази причина, означават психолозите, в случай че желаеме да звучим по-убедително, би трябвало да кимаме по време на диалог. Това ще накара индивида, който ни слуша, да стартира да ни имитира, без даже да го осъзнава, което на собствен ред ще усили вероятността да се съгласи с нас.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР