Сенатът на Съединените щати гласува законопроект за забрана на вноса

...
Сенатът на Съединените щати гласува законопроект за забрана на вноса
Коментари Харесай

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

Сенатът на Съединените щати гласоподава законопроект за възбрана на вноса на обогатен уран от Руската Федерация, който към този момент е показан на американския президент за автограф, предава " Фокус ", цитирайки " Блумбърг ". (Видеото е архивно.)

Документът не разрешава вноса на обогатен уран от Русия в Съединени американски щати 90 дни след влизането на закона в действие. До януари 2028 година обаче са позволени краткотрайни изключения.

Трябва да се означи, че Конгресът е планувал отпущането на 2,7 милиарда $, които ще бъдат употребявани за развиване на урановата промишленост на Съединени американски щати, при изискване че бъдат въведени ограничавания върху вноса на първични материали от Русия.

Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати Русия е главният задграничен снабдител на обогатен уран и това носи на съветската стопанска система почти един милиард $ годишно. Според специалисти замяната на тези доставки може да докара до нарастване на цената на обогатения уран с 20%.

През 2022 година Съединените щати не бяха подготвени да наложат възбрана върху доставките на съветски уран, защото той бе от решаващо значение за работата на американските атомни електроцентрали.

Миналата година сенатори от Демократическата и Републиканската партия внесоха законодателство за налагане на ембарго върху урана от Руската федерация. Сега нуклеарната промишленост на Съединени американски щати може да се откаже от него, защото има ресурсите да усили производството на уран в Съединени американски щати.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР