Задава се рецесия заради кризата с коронавируса. Това стана ясно

...
Задава се рецесия заради кризата с коронавируса. Това стана ясно
Коментари Харесай

Задава се рецесия

Задава се криза поради рецесията с ковид. Това стана ясно от прогнозите на разнообразни икономисти. Рецесията е интервал на краткотраен спад в икономическата интензивност и производството, увеличение на безработицата и други

Рецесия в Европа сигурно ще има, до световна рецесия може обаче и да не се стигне. Това предвижда финансистът и някогашен финансов министър Петър Чобанов. Според него положението на българската стопанска система е положително и може и рецесията да ни подмине. Имаме валутния ръб, разполагаме с финансови принадлежности, които можем да използван, изясни Чобанов. Според него обстановката може да се овладее, стига да не се стигне до рецесията в опазването на здравето в Италия. Тежкият вид може да се случи, само че се надявам да не се стига до такава степен, уточни Чобанов. Според него към този момент е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен недостиг и всевъзможни претенции за спомагателни заплащания би трябвало да се преценят извънредно деликатно. Внимателно би трябвало да се работи и с фискалния запас.

Изглежда, че еврозоната ще бъде в криза през първото тримесечие на 2020 година, а може би и през второто. Големият въпрос е дали тази криза, породена конюнктурно от разстройства в живота поради епидемията, няма да бъде спусък в Европа и Китай за нова финансова рецесия. Това мнение пък изрази икономистът Лъчезар Богданов пред Economic.bg.

Коронавирусът е главната причина за протичащото се сега с упованието за международна криза, той е причина за съмнения и терзания, разяснява пред БТВ различен някогашен министър на финансите - Милен Велчев. Очевидно е за всички, че водещите стопански системи ще са в криза най-малко първото полугодие, въпросът е какъв брой дълго ще продължи, добави той. Прогнозата в кратковременен проект е за спад, не се знае тъкмо с какъв брой %, само че по-важно е по кое време светът ще се върне към естествения си темп. Според него България е като лодка, вързана към огромния европейски транспортен съд, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба.

По думите му президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард може да се окаже права, че няма принадлежности за справяне с такава обстановка, изключително в Европа. Междувременно самата Лагард предизвести европейските водачи за иден огромен стопански потрес, отбелязвайки, че въздействието, което новият ковид Covid-19 може да нанесе на стопанската система на континента, ще бъде сходно на това от международната финансова рецесия през 2008 година, съобщи БНР.

Лагард е декларирала пред европейските водачи, че е нужен бърз отговор на обстановката. В същото време шефът на ЕЦБ е подчертала, че банката ще прегледа всички принадлежности на паричната си политика за обезпечаване на " супер на ниска цена финансиране " и ще подсигурява, че ликвидността няма да пресъхне.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР