Задава се поредният летен уикенд. Ако не сме планували няколко

...
Задава се поредният летен уикенд. Ако не сме планували няколко
Коментари Харесай

Уикенд на екопътека Бяла река

Задава се следващият летен уикенд. Ако не сме планували няколко дни на плажа, няма по-добро място, на което да бъдем, от хладната прегръдка на планината. Да се разходим по една от най-красивите и забавни екопътеки у нас, която се намира в подножието на Стара планина, в непосредствена непосредственост от град Калофер.
 Уикенд в Калофер
Уикенд в Калофер

Разходка в " предишното "

Как да стигнем

Малко откакто влезем в Калофер, вляво ще забележим табела към местността " Паниците ". Тръгваме в тази посока и следваме напътствията за манастир " Рождество Богородично ".

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Veronika (@veray888) на Юли 22, 2019 в 10:52 PDT

Щом стигнем до манастира, стопираме към него, с цел да паркираме и тръгваме пешком по асфалтовия път, който се намира вдясно от храма. Той ни води до началото на екопътеката, която съответствува с границите на Национален парк " Централен Балкан ".

По течението

Екопътеката е построена по течнието на Бяла река, откъдето идва и името на красивия маршрут. Бяла река е пълноводна през множеството месеци от годината, само че най-голямата ѝ мощ е през пролетта, по тази причина и тогава на доста места от реката се вижда единствено бяла пяна.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Силвия Иванова (@sis.ivanova) на Май 4, 2019 в 5:35 PDT

Наричана е още Манастирска река или Ак дере. Местните споделят, че това е реката, чийто корито съставлява " дъното на Ада ", тъй като водите ѝ минават през местността Джендема (джендем на турски значи ад). Когато застанем само че някой от нейните вирове, на дъното ще забележим в отражението на водата едно напълно малко парченце небе, тъй като на тези места денят е прекомерно къс, защото сянката и мракът господстват през по-голямата част от денонощието.

По екопътеката

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Радослава Радкова (@r_radkova) на Май 13, 2019 в 2:59 PDT

Началото на пътеката е при Калоферския манастир " Рождество Богородично ", по прочут като " мъжкия манастир ". Маршрутът ѝ пресича Бяла река по няколко мостчета, които разрешават да следим бурните ѝ пенливи води. Дървените мостчета са ситуирани в най-красивата част на ждрелото на реката и дават опция да се любуваме на невероятна панорама.

Цялата пътека е дълга 1830 метра. Надморската височина първоначално ѝ е към 540 метра, а най-високата точка доближава до 630 метра. За да минем цялата пътека, ни трябват някъде към два часа.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Alex Traykov (@mr.traykov) на Май 26, 2019 в 9:53 PDT

Подходяща е за хора от всякаква възраст, тъй като е с ниска степен на компликация. Макар че има няколко стръмни сектора, те са добре обезопасени с парапет и стъпала.

Разхождайки се по екопътеката, ще открием осведомителни табели, на които подоробно са разказани растенията и животните, срещащи се в Джендема. Ще се натъкнем и на доста пейки и беседки, на които да поспрем, да отдъхнем и да похапнем под звуците на природата.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от ВИЗАЖИСТ Angelina Nedelcheva (@nedelcheva.an) на Окт 25, 2015 в 3:45 PDT

И назад

За да създадем разходката си по-разнообразна, навръщане взехме решение да минем по по късия вид на екопътеката. Не може да се съпоставя с дългия маршрут като хубост, само че относително бързо ни извежда в началната точка, където безспорно е време за скара и бира.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Bulgaria/България (@bulgaria.5) на Яну 9, 2016 в 6:37 PST

Там имаме опция да наемем всичко належащо, с цел да си създадем бивак навън - палатка с обурудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Ако изберем да останем за повече време и даже да нощуваме, няма да сбъркаме, тъй като в близост е в действителност доста диво и необикновено красиво.
 Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да вършим и да забележим в града на Васил Левски
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР