Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както

...
Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както
Коментари Харесай

Депутати от ЕНП питат Комисията законен ли е арестът на Борисов

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова , както и обиските в домовете им, са в прорез с върховенството на закона. Това е заключението на евродепутатите, взели участие в проучвателна задача в България в понеделник.

Евродепутатите Моника Холмайер и Йерун Ленарс ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.
 Борисов арестуван при спецоперация на ГДНП Обновена
Борисов арестуван при спецоперация на ГДНП

Мащабната интервенция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

Припомняме, че с евродепутатите в понеделник вечерта се срещна и министър председателят Кирил Петков и макар оповестената самодейност, изказвания на място нямаше . Преди това евродепутатите Моника Холмайер, ръководител на Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал, и Йерун Ленарс, представител на Групата на ЕНП в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София и с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с основния прокурор Иван Гешев.

Според тях задържанията и обиските не са в сходство със законодателството и с върховенството на закона.

" Не е добре, в случай че някой се пробва да наруши законодателството и след това да каже: " Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, тъй като желая да защитя върховенството на закона. " Ако желаеме да защитим върховенството на закона всички ние би трябвало да действаме в сходство с върховенството на закон а ", сподели Йерун Ленарс

Моника Холмайер разгласи, че е била смаяна от обстоятелството, че човек, упрекнат в съществени закононарушения, се явява очевидец (бел.ред. за Васил Божков).

" Една политическа мощ в държавното управление се пробва да унищожи опозицията и да каже, че предходното държавно управление е отговорно за корупцията. ", счита Моника Холмайер. " Корупцията е доста сериозен въпрос и това значи, че - първо - ние не желаеме някой да се намесва по противозаконен метод в следствията на Европейския прокурор. Европейският прокурор би трябвало да има опцията да проверява всички каузи, да не се основават разкази, да няма интервенция на българското държавно управление, да няма политизиране на следствията. "

Двамата евродепутати оповестиха също, че Европейската прокуратура би трябвало да работи умерено и без интервенция от страна на българското държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР