Задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и

...
Задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и
Коментари Харесай

ЕК трябва да изпълни искането на Манфред Вебер

Задържане на представители на опозицията слага под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това декларират в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ръководителят на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер и още двама евродепутати от ЕНП. Повод за писмото са арестите в средата на март на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ и представител на Борисов Севделина Арнаудова.

В писмото до Фон дер Лайен тримата показват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са арестувани, без да са им повдигнати обвинявания, показват угриженост за ролята на европейската прокуратура и упорстват Европейска комисия да следи от близко, че в България " всички участници и институции би трябвало да зачитат правилата на демокрацията и върховенството на правото и всяко нарушаване на закона би трябвало да се проверява независимо от способените органи ".

Разгеле. Откакто ГЕРБ пристигна на власт през 2009 година и стана член на ЕНП, нищо не можеше да притегли вниманието на Европейска комисия върху правосъдното тресавище, в което се превръщаше България с пометени от корупцията институции. Трябваше Борисов да не е министър председател, с цел да се загрижи ръководещата партия в Европейски Съюз за демокрацията и върховенството на закона в страната.

Но, както се споделя, по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай - добре ще е Европейска комисия в действителност да се захване със случая, станал мотив за арестите, таман да показва по какъв начин може да се повдигне обвиняване за прието от някогашните ръководещи ощетяване на бюджета с над 500 млн. евро.
Реклама
Още по-добре е и ръководителката на европейската прокуратура да опише пред Европейския парламент за това, което институцията й е открила за България.

Истината ще освободи и ЕНП.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР