Задължителна медиация при разводи, делби, спорове за етажната собственост или

...
Задължителна медиация при разводи, делби, спорове за етажната собственост или
Коментари Харесай

Нов ред за решаване на спорове за етажна собственост

Задължителна медиация при разводи, делби, разногласия за етажната благосъстоятелност или наставнически права. От идната година хората, които имат сходен спор, преди да стигнат до съд ще би трябвало да опитат да се спогодят благодарение на посредник, оповестява " На твоя страна ". 

Целта е жителите да спестят време и пари при решение на разногласия, а съдилищата да се разтоварят от хиляди каузи.
 
В Софийския областен съд се намира един от центовете по доброволна медиация, които и сега работят в страната. От средата на идната година обаче медиацията става наложителна при 6 типа разногласия. А при редица други каузи - съдът ще може да задължи страните в спора към този вид процедура.

Сред тях са бракоразвод, разногласия за наставнически права, решение на персонални и имуществени връзки, разногласия сред съдружници, спорове, свързани с подялба, прехрана, контракти за наем и за етажна благосъстоятелност.

Очакванията са наложителна медиация да обгръща над 50 хиляди каузи годишно. Данните демонстрират, че най-малко 40-50% от делата в извънсъдебните центрове в страната завършват със съглашение.

Променят изискванията за общото заседание на входа

За кои случаи медиацията ще е наложителна и по какъв начин разногласията ще се вземат решение благодарение на медиатор – гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР