Значително увеличение на случаите на опити за източване на банкови

...
Значително увеличение на случаите на опити за източване на банкови
Коментари Харесай

Хакери дебнат банковите карти

Значително нарастване на случаите на опити за източване на банкови карти у нас  отчитат от ГДБОП пред " Хоризонт ". Началникът на Дирекция " Киберпрестъпност " старши комисар Владимир Димитров изясни, че  данните на излъганите най-често попадат в хакерите през инфектирани компютри или подправени мейли от името на разнообразни банки .
Сериозен проблем за Министерство на вътрешните работи остават и капиталовите измами у нас . По думите му  всяка седмица има сигнали от хора, изгубили шестцифрени суми при капиталови измами в интернет .

Пред БНР старши комисар Владимир Димитров описа, че  схемата на капиталовите измами е извънредно добре построена . Хората биват убеждавани да влагат в избрани интернет платформи, след което превеждат пари за разнообразни такси или комисионни, с цел да усвоят несъществуваща облага.

Как да се пазим от измами в интернет

" Всеки ден при нас има сигнал от жертва. Някой път имаме по двама-трима потърпевши дневно.  Жертвата остава без 10 - 20 хиляди лв..  На всяка седмица – две имаме жертва, която губи, както вие казахте, шестцифрени суми.  Започват с търговия няколкостотин лв., след това жертвата се вкарва в подвеждане, че тъкмо тази платформа за търговия е доста високодоходна.  Жертвите от капиталовите измами и финансовите вреди са доста съществени ".

 istock istock

В последните месеци в ГДБОП следят и растеж на опитите за изтегляне на пари от банкови карти . Понякога самите жертви дават данните си в интернет, подлъгани от разнообразни лъжливи имейли:

" През последните месеци следим трайно нарастване на сходни случаи , при които български жители стават жертва на източване на персоналните им банкови сметки от онлайн банкиранията. Много постоянно това се случва в следствие или на инфектирани компютърни устройства, които употребяват жертвите, или на обстоятелството, че те сами са дали своите данни от банковата карта - пароли, достъпи за двустепенна верификация вследствие на фишинг имейл, който им е изпратен ".

Банки се опасяват от взрива на изкуствения разсъдък

" Никога не съм вярвал, че може да попаднеш в измамите на киберпрестъпността и киберпрестъпниците ", споделя репортерът на БНР Даниел Инков в изявление.  Случката е от почивните дни, когато е открил неналичието на 2000 лева

" Всеки актуален човек има регистрации в доста уеб сайтове с онлайн търговия – това е огромно облекчение. Имам доверие в банковата система и сигурността, която дават банките като онлайн услуги и заплащания. За страдание, в един миг човек се изправя пред това, че остава без забележителна сума пари – от порядъка на 2 минимални работни заплати. Това се случва без никакво предизвестие от страна на банковата институция, нито пък предизвестие по някакъв метод от мобилните приложения, с които се работи за онлайн разплащане ".

 istock istock
" Банката не беше схванала това. Нито бях получил сигнален смс, нито писмо, нито позвъняване, че се постанова запор на сметката или придвижването на тези пари ", добави Инков, като акцентира, че преди този момент не е получавал закани, предизвестия или фишинг известия.

След това той се е обадил на прът центъра на банката, откъдето са открили часа, момента на тегленето, сумата, в това число и кой е изтеглил парите:

Кои са най-честите измами при онлайн заплащанията

" Това са компании, които приключват на знаци с USA. Другата транзакция беше в Балтимор. Имаше най-малко 4 транзакции – разнообразни суми, които са финализирани сполучливо, без да бъда прочут, нито да върша каквото и да било.  От това, което излиза като данни, излиза, че  договорката е изцяло действителна – с адресат, име, банков код ".

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, с цел да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство , споделя Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския дигитален иновационен хъб " Тракия ", който прави безвъзмездни образования за компаниите – по какъв начин да се пазят от хакери.

По думите му  ежедневно може да се видят милиони образци за такива офанзиви . Според него обаче  казусът е, че хората не се образоват и не наблюдават тези вести . " Понякога могат да бъдат излъгани, тъй като нещо може да наподобява доста правдиво ".

Експертът уточни, че  заразяването на компютър може да стане посредством отварянето на файл със прикрит код, който е получен на имейл . По думите му тези мейли са много грамотно написани и изглеждащи правдиво:

" Благодарение на изкуствения разсъдък, даже хакери, които са в Индия да вземем за пример, могат да напишат съвършен мейл на български език ".

Той е безапелационен, че  може да бъде наказан хакер.  По думите му обаче  казусът е, че доста мъчно се стига до него .
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР