Потребителите ще могат да се присъединяват безплатно към заведени от

...
Потребителите ще могат да се присъединяват безплатно към заведени от
Коментари Харесай

Нови права за потребителите при измами

Потребителите ще могат да се причисляват гратис към заведени от способени организации представителни групови искове против търговци за породени вреди от всяко едно нарушаване на потребителското законодателство, вместо да водят каузи за компенсации за своя сметка. Това изясни пред в. „ Телеграф “ Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ по отношение на нови разпореждания в оповестения за публично разискване Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на потребителите.
 
„ Много постоянно такива вреди касаят клиенти на компаниите за бързи заеми, да вземем за пример. С измененията се дава опция на организации като Комисията за отбрана на потребителите да завежда групов иск от името на потребителите против компании, които са предизвикали финансови вреди на техните клиенти в резултат на неравноправни клаузи, нелоялни практики и други Услугата ще се дава безусловно гратис, даже и при загуба на делото “, обясни Руменова.
 
Тя добави, че искове могат да се завеждат при положение на съществуване на спомагателни такси като такава за експресно разглеждане на документи, наказателна клауза за непредоставяне на гарант в избрания период или на банкова гаранция. Осигуряването на гарант в доста къс период, който да отговоря на доста характерни условия, да вземем за пример да е на непрекъснат трудов контракт, с извънредно висок приход, е извънредно мъчно за част от потребителите на бързи заеми, те не съумяват да го дават в границите на поставения период и им се начисляват такси, изясни Руменова. Освен това се начисляват и такси под друга форма, които са свързани с обслужването на заема, само че не са включени в ГПР.
 
С новите правила се уголемява и кръгът на квалифицираните организации с право да предявяват представителни искове за обезщетение за вреди – това ще са освен сдруженията на потребителите, както е досега, само че и КЗП и квалифицирани организации, избрани от държавите-членки на Европейския съюз за предявяване на трансгранични представителни искове. Сега КЗП може да води единствено групови искове за прекратяване на нарушаванията, само че не и за компенсации на засегнатите, посочи Руменова.

Завеждаме групов иск против търговец гратис

Предвидените измененията в Закон за защита на потребителя по отношение на сигурността на стоките пък са свързани с навлизането на новите технологии и онлайн продажбите, в това число през така наречен онлайн места за търговия, сподели още Руменова.
 
 istock istock
„ От изгода за потребителите е и нововъведеното обвързване за производителите и вносителите да проверяват получените тъжби от клиенти с изказвания за заплаха и информация по отношение на произшествия, свързани с сигурността на предоставени от тях артикули. Производителите ще поддържат указател на тъжби с информация за произшествия по отношение на сигурността на артикули, за които се твърди че са рискови, на изземвания на артикули, както и на подхванатите коригиращи ограничения за привеждане на продукта в сходство с нормативно откритите условия. “, разяснява специалистът.
 
Тя добави, че доставчиците на онлайн места за търговия пък ще се записват в портала „ Safety Gate “ и ще дефинират единна точка за контакт. Тя ще би трябвало да даде опция както на потребителите да споделят директно и бързо с тях във връзка със свързани с сигурността на продуктите въпроси, по този начин и на органите за контрол на пазара да споделят с тях директно по електронен път. Въвежда се и обвързване за вносителите на артикули, за които е потвърдено, че са рискови, неотложно да осведомят производителя и органите за контрол на пазара посредством уеб портала „ Safety Business Gateway “.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР