Задължението, вменено на служебното правителство от Народното събрание за предоговаряне

...
Задължението, вменено на служебното правителство от Народното събрание за предоговаряне
Коментари Харесай

Пеканов успокои: ПВУ, освен в сектор енергетика, се движи с пълна пара

Задължението, вменено на служебното държавно управление от Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и резистентност за удължение на живота на въглищните ТЕЦ-ове, слага на пауза само плановете по ПВУ в бранш " енергетика ", като всички други пера се движат по проект, а към тях има голям интерес.

Това съобщи на конференция, отдадена на парите по ПВУ и еврофодовете, организирана от КРИБ и " 24 часа ", вицепремиерът с сектор еврофондове Атанас Пеканов.

" В рамките на решението, което беше взето от Народното събрание, ще търсим диалози в бранш " енергетика ", само че всички други планове в браншове, разнообразни от енергетиката, не престават да се движат, като към тях има голям интерес. Много от стратегиите започнаха, други ще стартират скоро. Нека успокоя - по всички други капиталови планове, които не засягат тематиката декарбонизация и преход към зелена сила, се работи интензивно и ще бъдат осъществени ", акцентира категорично Пеканов.

Вицепремиерът не пропусна да изтъкне, че с помощта на напъните на служебния кабинет е бил  - нещо, което не е било несъмнено все още на встъпване в длъжност на служебната власт. Освен това - България е съумяла да навакса забавянето си по ПВУ, като е една от 11-те страни в Европейски Съюз, получили първите пари по Плана.
 Пеканов: Предоговаряне на Плана за възобновяване ще забави заплащанията
Пеканов: Предоговаряне на Плана за възобновяване ще забави заплащанията

Вицепремиерът е засегнат от зрелищното разискване на пренаписване на ПВУ

Следва обаче Народното събрание да работи по-експедитивно по приемането на закони, записани като категорично условия за приемане на останалите средства по ПВУ, прикани още той. Пример за такива значими закони, " сложени на трупчета ", са тези, свързани с върховенството на закона като този за отчетност и  Без да бъдат признати 14 закона, поети като ангажимент по Плана, няма по какъв начин да получим втория транш от средствата.

48 милиарда лв. следва да се влеят в стопанската система ни, което представлява огромен късмет за догонване на останалите европейски страни, добави Пеканов. Фокусът на държавното управление е ориентиран към развиване на изостаналите райони с акцент Северна България , а не да се концентрират парите в огромните градове. Целта - превъзмогване на икономическите разлики и прекъсване на отрицателните демографски процеси.

Когато служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев почнал работа през август станал очевидец на извънредно слаб интерес към стратегиите по ПВУ в ресора на ведомството, като била отворена единствено една стратегия, по която били кандидатствали 4 компании.

" Установихме, че никой не знае, че Планът е отворен и работи. Предприехме новаторски метод - дружно с представители на локалната власт и бизнеса обиколихме цялата страна, всички 28 области, като казахме - има средства, възползвайте се, тези средства са за всички вас, освен за една клика определени. В резултат за софтуерна рационализация. От 4 до 2500... 930 компании ще получат финансиране по тази стратегия " , сподели Пулев.
 360 млн. лева идват към българския бизнес по Плана за възобновяване
360 млн. лева идват към българския бизнес по Плана за възобновяване

Одобрени саи две стратегии за 5 милиарда лв.

Предстои още 1.2 милиарда лв. стратегии в ресора на Министерството на нововъведенията и растежа да стартират в идващите 3-4 месеца. Едната от тях е за нововъведения в предприятията, а другата се концентрира върху научни проучвания за връзка сред просвета и бизнес. Освен това - с оглед, че има градове в страната, като Ямбол и Разград да вземем за пример, които разчитат на 1-2 огромни предприятия, работещи в района, се уголемява обсегът на компаниите, които могат да аплайват. Така за нововъведения ще могат да получат финансиране и компании с до 3000 чиновници, заяви още министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР