Зачестяват случаите на нахапани хора от домашни кучета. Само за

...
Зачестяват случаите на нахапани хора от домашни кучета. Само за
Коментари Харесай

Спазват ли се разпоредбите за разхождане на кучетата на каишка или с намордник?

Зачестяват случаите на нахапани хора от домашни кучета. Само за последните две седмици станаха два съществени случая. На 6 октомври питбул нахапа възрастен мъж в столицата, а няколко дни по-късно нападателно куче от същата порода атакува дете в Кърджали.

Екипът ни направи инспекция в Южния парк в столицата. Там през почивните дни се разхождат стотици хора с деца и домашни любимци.

Повечето животни в парка са дребни и на каишка. В една от крайните алеи обаче се натъкваме на питбул без намордник и без каишка.

Собственикът на питбула твърди, че го е пуснал да се разхожда, тъй като кучето е дресирано и е сигурен в него. По думите му няма никаква заплаха за близките. „ Има хора, които убиват и вършат бомбени атентати, те не са на каишка, не са вързани,” споделя още притежателят.

Според закона домашният любим би трябвало наложително да бъде „ на мотив до 1,5м., а при кучета над 10 кг. на неразтеглив мотив до 1,5м. или с намордник. От намордник са освободени само кучета-водачи на незрящи хора.”

--> В множеството паркове в столицата към този момент има оградени места за домашни любимци. Въпреки че в Южния парк също има особено място, в него открихме единствено един домакински любим. Според закона в сходни оградени терени, както и места за разхождане на кучета, избрани със заповед от кмета на региона, мотивът и намордникът не са наложителни.

„ Не животните, а стопаните им са отговорни за случаите. Стопаните би трябвало да се грижат по този начин за животните, че да не атакуват хората”, споделя Павлина Стефанова, която е в парка с внука си. Тя не се опасява от кучета, само че избира огромните четириноги да бъдат водени на каишка, тъй като от време на време у някои животни се поражда експанзия и те атакуват както хора, по този начин и по-малки кучета.

В наредбата за владение на домашни любимци е записано, че „ нападателните кучета” са кучета, които демонстрират спонтанна несъответстваща реакция, ориентирана против хора или животни, които според от силата на нейното единение би могла да докара до пострадване или причиняване на смърт; като кучето „ не е нападателно ", в случай че е нападнало или хапало при самоотбрана, отбрана на стопанина или неговата благосъстоятелност (респективно индивида, под чийто надзор се намира в момента).

Без значение дали е нападателно кучето, или не, притежателят му е „ задължен да не позволява обстановки, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.”

Анкета Трябва ли да има санкции за стопани на нападателни кучета? Да, те са виновни за възпитанието им Да, в случай че кучето нападне човек в тяхно наличие Не, нападателните животни би трябвало да бъдат изолирани Не, няма по какъв начин да направляваме държанието на животните Друго (посочете в коментар) Гласувай Резултати
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР