Зачестяват опитите за измами, с които да се източват фондовете

...
Зачестяват опитите за измами, с които да се източват фондовете
Коментари Харесай

Зачестяват опитите за измами с цел източване фондовете на Държавното обществено осигуряване

Зачестяват опитите за измами, с които да се източват фондовете на Държавното публично обезпечаване, осведоми БНР. Всяка година в по този начин нареченият „ черен “ лист с осигурители подали погрешни данни, Националният застрахователен институт прибавят повече компании, в сравнение с в предишна година а чиновниците на институцията съумяват да предотвратят измами за десетки милиони левове.
Стотици опити за източване фондовете на Националния застрахователен институт се вършат годишно с подправени документи - за фиктивен стаж или приход за да се отпусне пенсия, или тя да е в по-висок размер, или пък да се платят по-високи компенсации.
Георги Терзийски, началник-отдел в Национален осигурителен институт, показа част от разкритите опити за машинация:
" Лице подава заявление за разпределяне на пенсия, в тази ситуация Кюстендил. Представя и трудова брошура с вписан трудов стаж в сдружението, където би трябвало да е работило, само че би трябвало, тъй като попълненият в документа интервал е с начало 2 години и 4 месеца преди вписване на самото сдружение. Имаме случаи, в които лице твърди, че е работило в сдружение, което още не е основано. Това граничи и с безочливост, и с доверчивост. Друг претендент - известният формуляр УП 3 за доказване на застрахователен стаж. Говорим за 97-ма, само че самият документ е запълнен на бланка, която е одобрена чак през 2006-та година. Териториално отделение на Национален осигурителен институт в Перник. Десетина случаи, в които са показани документи, които са издадени от една от гордостите на социалистическото локомотивостроене. Според тези документи, част от лицата са работили при изискванията на Първа категория труд, преди да са навършили пълноправие, и в същото време са били възпитаници в постоянна форма на образование, т.е. те са се трудили в това дружество преди да са навършили 18 години, преди да е минал абитуриентският им бал, което е явен парадокс ".
Всеки опит за машинация се подава към прокуратурата, само че шефът на Дирекция " Пенсии " в осигурителния институт Любомира Язаджиева добавя, че в това време следва лишаване на непозволено добити права:
" От пенсиите могат да се вършат удръжки за възобновяване на безпричинно получавани от лицата суми за осигурителни заплащания, които могат да са и краткосрочни компенсации и пенсии ".
За 2021 година Национален осигурителен институт е събрал 3,3 милиона лв. непозволено изплатени за пенсии компенсации, а за първите 10 месеца на предходната година - 2 милиона и 926 хиляди лв..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР