Зачестиха случаите на пловдивчани, които посещават кабинетите на специалистите по

...
Зачестиха случаите на пловдивчани, които посещават кабинетите на специалистите по
Коментари Харесай

Играта на барометъра докарва непоносими болки в ушите и гърлото

" Зачестиха случаите на пловдивчани, които посещават кабинетите на експертите по ушно-носно-гърлени заболявания (УНГ) с недоволства от мощни болки в ухото, които след няколко дни се придвижват и към гърлото. Пациентите не се усещат отпаднали, нямат главоболие, не подвигат температура, не страдат от стомашно-чревни неблагополучия, нито болки в ставите и мускулите. Първоначално сами си слагат диагноза летен грип и организират симптоматично лекуване с хапчета от домашната аптека. След няколко дни безуспешно лекуване се обръщат за помощ към доктор. " Това описа доктор Асен Асенов, дм, шеф на УНГ отделението в " УМБАЛ-Пловдив ". Болните идват при нас с

нетипични болки в главата, шията и ушите

само че без очевиден инфекциозен развой, което значи, че признаците са невралгични. Провокирани са от внезапните температурни промени и аномалиите в метеорологичната конюнктура. Те са повода за страданията на хората, които обаче също би трябвало да бъдат лекувани. Предписват се

нестероидни противовъзпалителни средства

болкоуспокояващи мехлеми, анестетичен алкохол. Много оказва помощ и слагането на съгреваещи компреси, както и провеждането на курс по физиотерапия.

Д-р Асенов посочи, че подвластни на " играта на барометъра " са метеопатите - хора, които се въздействат от измененията във времето, само че има и забележителен поток от хора с УНГ затруднения след летен вирус, нормално изкаран на крайник. Заболяването протича с остра симптоматика - висока температура, катарални промени по лигавицата или с подостра симптоматика, която се характеризира с обособени болкови прояви.

Преди дни екипът на отделението лекувал тежко болен от херпес зостер, който имал непоносими болки в главата, шията, ларинкса, гърлото, наранени били слухът и лицевият нерв. Съществуваше голям риск 60-годишният пловдивчанин да остане с трайни увреждания, само че рецесията беше овладяна в точния момент, съобщи лекарят. Херпес зостер е заболяване, което се демонстрира при пациенти с намален имунитет след прекарана варицела.

За да се предпазят от заболявания поради климатичните промени, доктор Асенов предлага на здравите хора

да заобикалят изпотяването и преохлаждането

по-късно, т.е. да не стоят на климатик или дълго време с мокри облекла, в случай че ги е навалял дъждът.

Нека пациентите търсят консултация с доктор и да не организират самолечение, тъй като се излагат на риск от затруднения и даже от трайни инвалидизиращи последствия, акцентира водещият експерт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР