Забраната на САЩ зa внoc нa pycĸи пeтpoл, дошла в

...
Забраната на САЩ зa внoc нa pycĸи пeтpoл, дошла в
Коментари Харесай

Ембаргото може да изостри цените и да прати петрола в неизследвана територия

Забраната на Съединени американски щати зa внoc нa pycĸи пeтpoл, пристигнала в oтгoвop нa инвaзиятa нa Pycия в Уĸpaйнa, може да изостри така и така възходящите цени на черното злато и храните, предизвестяват анализатори. Според тях това може да провокира криза, в случай че обстановката ескалира в допълнение.

„ Ако Русия отмъсти, като откажи да доставя нефт на Европа, това може елементарно да увеличи цената му с още 20 до 30 $ за барел “, сподели Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates пред CNBC.

Москва по-рано заплаши да прекъсне доставките на газ за Европа, в случай че западните страни се насочат към нейния енергиен бранш. Днес Русия предизвести Запада, че работи върху „ мощен “ отговор на глобите, които ѝ бяха наложени, като съобщи, че ограниченията „ ще ги усетят бързо и в най-чувствителните региони “.

След като президентът Джо Байдън разгласи възбрана на съветския импорт на изкопаеми първични материали от Русия, американският недопечен нефт се търгува на над 128 $ за барел, до момента в който вид Брент скочи до над 130 $ за барел. Обединеното кралство и Европейски Съюз също обявиха, че последователно ще отстранен съветските енергийни доставки от микса си. Междувременно непрекъснатото повишаване през последните седмици прати цените до равнища, невиждани от 2008 година насам.

Най-големият ми боязън е, че тези цени се покачват толкоз бързо, че могат да провокират криза в Европа и Латинска Америка, която се движи в Съединените щати. Това в последна сметка визира способността на Китай да продава потребителски артикули на останалия свят “, споделя Липоу.

Руските доставки задоволяват 11% от международното ползване на нефт и 17% от това на газ. В Европа пък – цели 40% от потреблението на газ към 2021 година, съгласно статистиката на Goldman Sachs.

„ В най-лошия сюжет цялостната възбрана на вноса на съветска сила във всички огромни страни-консуматори мощно ще понижи и наруши доставките на сила, изпращайки цените в още по неразучена територия “, написа Каролайн Бейн, основен икономист по първични материали в Capital Economics.

Инфлацията в развитите стопански системи ще приключи годината на към 5%, за разлика от прогнозните преди нашествието за 2.4%. Ефектите от спада на покупателната дарба на семействата и разпределението на властта в Европа пък ще тласнат еврозоната към криза, счита Бейн.

На доктрина петролните потоци могат да бъдат пренаредени, с цел да облекчат лимитираните доставки на Запад, само че на процедура може и да не се случи, съгласно основния икономист на Goldman Sachs Ян Хациус.

Ако западните страни купуват по-малко съветски нефт, Китай и Индия по принцип биха могли да купуват повече съветски нефт и надлежно по-малко саудитски и различен нефт, който по-късно може да потече към Запада “, счита Хациус.

Той прибавя обаче, че това пренареждане „ не е съвършено “, освен заради увеличените транспортни разноски и други механически провокации, само че и тъй като Китай и Индия може да не са склонни да усилят внезапно своя импорт и съответните заплащания в миг, когато Русия се трансформира в световен новобранец.

Вземайки поради тези опасения, цените на петрола към този момент са скочили с повече от 20 $ за барел и Goldman вижда капацитет за по-нататъшни растежи. Инвестиционната банка пресмята, че „ устойчивият потрес от 20 $ “ в цените на петрола ще понижи действителния Брутният вътрешен продукт с 0.6% в еврозоната и ще удари разноските за живот на потребителите.

Мат Смит, водещ петролен анализатор в Kpler, сподели за CNBC в сряда, че „ автосанкции “ ще засилят натиска на енергийните пазари. Според него още преди оповестяването е имало индикации, че бизнесът самичък ще се отдръпне. Мисля, че щяхме да имаме доста американски компании, които към този момент се опълчват на концепцията да купуват съветски сурови петролни артикули “, разяснява той.

Смит даде образец с Shell, която понесе остри рецензии за закупуването на съветски нефт на понижени цени. По-късно се извини и съобщи, че ще спре всички покупки на съветски нефт и газ.

Мисля, че автосанкцията в действителност работи. Виждаме, че пазаруването в действителност е спряно “, сподели Смит. „ По всевъзможен метод, да, самоограничението има толкоз огромно въздействие, колкото и самите наказания. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР