Забрана за пушене и на наргиле на закрити обществени места,

...
Забрана за пушене и на наргиле на закрити обществени места,
Коментари Харесай

Забраняват и пушенето на наргилета в затворени обществени места

Забрана за пушене и на наргиле на закрити публични места, на предлагането им на малолетни и затваряне на заведенията за месец, в случай че повече от два пъти заловен в тях пушачи. Тези промени в Закона за здравето предлага здравното министерство, оповестени за публично разискване в понеделник. Целта на измененията е да се увеличи здравната просвета и да се промени публичната настройка към пушенето на наргиле, защото доста хора го смятат за безвредно, написа в претекстовете на здравния министър Кирил Ананиев, написа BulNews.

Освен наргилето, ще бъдат неразрешени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за неведнъж пълнене, течности, съдържащи никотин и други произведения за пушене, разнообразни от тютюневите. Ще се затегнат и глобите за притежателите на заведения, които нарушават разпоредбите. Отговорни за пушенето на закрито в заведения към този момент ще са самите съдържатели, тъй като са позволили да се погази закона на техен терен. Освен това при наново занемаряване на възбраните, инспекторите ще могат да затварят кръчмата за един месец. Промяна в санкциите обаче няма. Те остават от 300 до 5000 при първо нарушение и от 500 до 10 000 при второ. Това ще окаже нужното възпиращо и възпитаващо влияние и да стимулира притежателите да не позволяват пушене в стопанисваните от тях обекти.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще наблюдават за съблюдаване на разпоредбите и налагането на санкции. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, регионалните дирекции по сигурност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините. Новият законопроект регламентира и правото на пациента за навременен и цялостен достъп до документи, обвързвана със здравословното му положение, както здравна, по този начин и друга здравна информация (напр. информация върху материални носители, които не съставляват здравна документи, като рентгенови фотоси, CD с интервенции и др.). Засилват се и пълномощията на организация " Медицински одит " при инспекциите за активността на лечебните заведения и спазването на правата на пациентите. Три пъти скачат и санкциите за всяко лице или лечебно заведение, което наново е нарушило правата на пациента В проектозакона на здравното министерство се планува още повишение на успеваемостта на държавния здравен надзор, регламентиране на активността на здравните посредници и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР