Забрана за продажба на райски газ на лица под 18-годишна

...
Забрана за продажба на райски газ на лица под 18-годишна
Коментари Харесай

Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца


Забрана за продажба на божествен газ на лица под 18-годишна възраст одобри 47-ото Народно заседание в последния си работен ден. Депутатите утвърдиха единомислещо и дефинитивно промени в Закона за здравето, препоръчани в началото от омбудсмана Диана Ковачева и припознати от всички парламентарни групи.

До изключителната и незабавна законодателна самодейност се стигна поради зачестили произшествия с деца след приложимост на диазотен оксид, чието разпространяване в комерсиалната мрежа е законно. Забраната за продажба ще се отнася единствено за малолетни жители, с цел да се избегне увреждане на здравето на децата. Ограничението ще важи освен за физическа покупка, а и за поръчки по интернет.

Освен това се не разрешава използването на божествен газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закрити публични места.

Народното събрание гласоподава и санкции за нарушителите - при продажба на диазотен оксид на малолетни санкцията за физически лица ще е от 800 до 1500 лева при първо нарушаване и от 1500 до 3000 лева при рецидив. Ако нарушителят е едноличен търговец или юридическо лице, глобата ще е имуществена и в размер от 3000 до 6000 лева При наново тъпчене на възбраната оптималният размер на санкцията скача двойно - до 12 000 лева, гласят законовите ремонти.

Ден по-рано, когато незабавните промени в Закона за здравето бяха прегледани от отрасловата парламентарна комисия, от Министерството на здравеопазването показаха подозрение дали Регионалните здравни инспекции, които би трябвало да реализират надзор за съблюдаване на възбраната за продажба на божествен газ в нощни заведения и нощни клубове, ще имат задоволителен потенциал за това.

Преди ден 15-годишно момче бе признато по неотложност в " Пирогов " в София след отравяне с божествен газ и алкохол в дискотека в Правец, обвързвана с кмета на града Румен Гунински. Министерство на вътрешните работи стартира инспекция на случая.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР